Josef Duhajský: Hledejte s dětmi kamenné kříže a křížové kameny

čtvrtek 8. února 2007 ·

Rozhodně tu nechci kolegům vyučujícím dějepis radit, jak mají učit. Jen mě napadlo, že při hledání kamenných křížů, křížových kamenů a jiných historických kamenných objektů v okolí vašeho bydliště byste mohli v dětech nejen probudit větší zájem o historii, ale pozitivně je ovlivnit v mnoha ohledech i jinak.

Tyto památky tiše upomínají na tragické události, které se mezi lidmi odehrály v dávných časech. Spousta těchto památek se do dnešních dnů nedochovala, zájem o ně byl malý, a tak často skončily nenávratně v zemi. Pár se jich podařilo později vypátrat, ale většina z nich je nenávratně ztracena. Jedině opětovný zájem o jejich péči a ochranu společně s patřičnou osvětou je dokáže zachránit a uchovat pro příští generace.“

Tento citát pochází z webových stránek Kamenné kříže a křížové kameny. Můžete ho použít jako motto, až budete děti získávat pro pátrání po starých kamenech. Tento odkaz zároveň svědčí o tom, že na internetu dnes naleznete řadu webových stránek, kde můžete hledat informace před tím, než se sami vypravíte do terénu.

Na již uvedené stránce Kamenné kříže a křížové kameny je mimo jiné mapa výskytu monolitických kamenných objektů v ČR a můžete tu kříže a kameny hledat podle krajů:

Na webu SMÍRČÍ KŘÍŽE, KŘÍŽOVÉ KAMENY A JINÉ POZORUHODNÉ KAMENNÉ PAMÁTKY najdete informace i o jiných historických kamenech (např. menhiry, pranýře aj.). K dostání je i kniha Kamenné kříže Čech a Moravy (viz např. http://www1.vltava.cz/store/GoodsDetail.asp?sCGoodsID=SE00081715). Kolegové dějepisci možná vědí o mnoha dalších zdrojích informací týkajících se této problematiky, o kterých já jako laik nemám ani tušení. Vlastně jim teď i trochu tu informační záplavu závidím, protože když jsem zkusil Googlem hledat „Silniční zrcadlo“ (viz prosincový článek na České škole  Projekt Vypuklé zrcadlo ), první odkaz, který mi Google nabídl, je odkaz právě na tento článek.

Ale vrátím se ke kamenům. Vaši žáci mohou tedy ať už sami nebo s vámi pátrat po okolí po těchto historických památkách a na internetu, v muzeu, archivech apod. hledat informace o nalezených objektech. Výsledky svého hledání pochopitelně mohou nějak zpracovat a předvést nejen vám a svým spolužákům (vytvoří prezentaci, vystaví výsledky svého pátrání na školním webu apod.). A možná jejich práce poslouží i odborníkům. 

Na závěr už jen přidávám jako osobní vzpomínku obrázek dvou křížů nacházejících se v blízkosti obce Polešovice, o kterých toho bohužel moc nevím a které jsem objevil na jednom ze svých „kolových“ výletů po okolí Uherského Hradiště, a přeji vám i vašim žákům úspěšná pátrání nejen historií.



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.