Josef Duhajský: Fyzikální cirkus 2007 – Raketou do vesmíru

čtvrtek 15. února 2007 ·

Pokud učíte na střední škole, možná už se vám dostala do rukou písemná pozvánka na nultý ročník soutěže týmů středoškolských studentů „Fyzikální cirkus – raketou do vesmíru“. Ne vždy ale končí ve školách obdobné materiály v povolaných rukou, takže bych vás rád na tuto akci upozornil i zde na stránkách České školy.

„Fyzikální cirkus – raketou do vesmíru“ je nultý ročník soutěže týmů středoškolských studentů v experimentální fyzice. Vlastní soutěž proběhne v sobotu 12. května 2007 od 9.30 do 16.00 hod. v prostorách brněnské hvězdárny na Kraví hoře pod záštitou rektora Masarykovy univerzity. Soutěží se ve dvou disciplínách – stavba rakety na vodní pohon a stavba cihlové zdi. Součástí soutěžního happeningu bude bohatý doprovodný program i pro širokou veřejnost. Všem soutěžícím je zajištěno občerstvení.

Jak tvrdí organizátoři soutěže (Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně, Masarykova univerzita Česká republikaSpolek přírodovědců Masarykovy univerzity v Brně):

Tato akce studentům a příznivcům přírodních věd nabízí možnost uplatnění teoretických znalostí a tvůrčích schopností v praxi, možnost seberealizace v soutěživém prostředí, možnost výhry řady zajímavých cen a prožití netradičního dne v prostorách Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně.“

Soutěže se mohou účastnit pětičlenná družstva studentů středních škol (počet soutěžících může být i nižší, nejméně však tři). Jeden student může být členem pouze jednoho družstva. Počet družstev z jednotlivých škol není omezen, družstva si však během soutěže nemohou jakkoli pomáhat. Do soutěže se musí týmy přihlásit do 30. března 2007 elektronicky na adrese cirkus@hvezdarna.cz  nebo písemně na adrese Hvězdárna a planetárium M. Koperníka v Brně, Kraví hora 2, 616 00 Brno. Organizátoři potvrdí přihlášku elektronicky či telefonicky a soupis přihlášených družstev zveřejní na webových stránkách http://cirkus.hvezdarna.cz. Vlastní soutěž proběhne v sobotu 12. května 2007 od 9.30 do 16.00 hod. v prostorách brněnské hvězdárny na Kraví hoře. Oba soutěžní experimenty ohodnotí nezávislá odborná komise. Detaily obou disciplín najdete v podmínkách soutěže (viz http://cirkus.hvezdarna.cz).

Webové stránky http://cirkus.hvezdarna.cz/  byly spuštěny 9. února 2007 a najdete na nich i další podrobnosti o této soutěži. Jak je z těchto stránek patrné, na jednotlivé střední školy by měly dorazit dopisy s popisem soutěže. Pokud by vám ani takto získané informace nestačily, můžete se s případnými dotazy a nejasnostmi obrátit na e-mailovou adresu cirkus@hvezdarna.cz, event. na telefonní číslo 541 321 287 (Jiří Dušek, Jan Píšala), resp. na adresu Hvězdárna a planetárium M. Koperníka v Brně, Kraví hora 2, 616 00 Brno.

Možná vám soutěž „Raketou do vesmíru“ připadá poněkud netradiční, Brno je pro vás trochu z ruky nebo vidíte jiné organizační potíže … V každém případě se ale domnívám, že za zmínku před vašimi studenty tato soutěž rozhodně stojí, obzvlášť máte-li ve škole jedince, kteří rádi experimentují a jsou schopni při tom i spolupracovat. O tom, že v tomto věku rádi soutěží, bych nepochyboval.



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.