Petr Kolman: Zadržení u přestupku

pondělí 8. ledna 2007 ·

Otázka: V jedné z Vašich starších poraden na tomto webu mě upoutala problematika přestupků a to konkrétně „ničení jízdních řádů MHD u školy“. V této souvislosti mám dotaz: Může normální občan – např. učitel zadržet jiného občana-přestupníka, při páchání přestupku do příjezdu Policie ČR?

Odpověď:

Pro naši tématiku musíme rozlišovat přestupky a trestné činy.

Přestupky

Fyzickou osobu, jenž se dopouští pouze přestupku, na rozdíl od pachatele trestného činu nemůže zadržet libovolná osoba. Zákon č.200/1990 Sb. o přestupcích takové oprávnění neobsahuje.

Vyzvat k podání vysvětlení, předvést nebo zajistit takovou osobu může policista v souladu s §§ 12, 13 a 14 zákona č. 283/1991 Sb. o Policii ČR ve znění pozdějších předpisů .

Dle ustanovení § 14 odst.1 písm. d) tohoto zákona platí, že policista je oprávněn zajistit osobu, která byla přistižena při jednání, které má znaky přestupku, je-li důvodná obava, že bude v protiprávním jednání pokračovat, anebo bude mařit řádné objasnění věci.

Dodejme, že odhalování přestupků a jiných správních deliktů patří rovněž mezi hlavní úkoly obecní (městské) policie postupující dle zákona č. 553/1991 Sb., o obecní policii.

Trestné činy

Podle ustanovení § 76 odst. 2 trestního řádu platí, že osobní svobodu osoby, která byla přistižena při trestném činu nebo bezprostředně poté, smí omezit kdokoli (tedy i např. učitel), pokud je to nutné ke zjištění její totožnosti, k zamezení útěku nebo k zajištění důkazů – je však povinen tuto osobu předat neprodleně policejnímu orgánu.



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.