Josef Duhajský: Mezinárodní heliofyzikální rok 2007 – a co s ním ve škole?

pondělí 29. ledna 2007 ·

Mezinárodní heliofyzikální rok (IHY 2007) byl v České republice oficiálně zahájen na tiskové konferenci 23. ledna 2007, kterou uspořádaly Astronomický ústav AV ČR, v. v. i., Česká astronomická společnost a Odbor mediální komunikace Akademie věd ČR. Pokud se domníváte, že jde o záležitost, která se týká pouze odborníků zabývajících se Sluncem, mýlíte se. Tento projekt má co nabídnout žákům i učitelům.

Na toto oficiální zahájení navazuje cyklus přednášek pro studenty a veřejnost, které se konají v úterý 30. ledna a ve středu 31. ledna 2007 v místnostech 205 a 206 budovy Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1. Přednášky jsou přístupné veřejnosti zdarma, ale místa na přednášky je dobré si předem rezervovat elektronicky - bukovska@kav.cas.cz, případně telefonicky  na čísle - 221 403 354. Pokud někteří z vás uvažují o cestě do Prahy v tomto týdnu na některou z přednášek tohoto cyklu, rád bych vás upozornil i na akci Jeden den z fyzikou na MFF UK, která se koná ve čtvrtek 1. února 2007. Ta sice s Mezinárodním heliofyzikálním rokem přímo nesouvisí, ale zájemci o fyziku si při ní rozhodně přijdou na své.

Mezinárodní heliofyzikální rok toho ale laikům nabízí více než dva dny přednášek. Hlavními aktivitami projektu je organizace soutěží a mediální propagace IHY 2007. Pro školy by mohla být zajímavá především informace o tom, že český koordinační výbor připravil v rámci IHY 2007 tři soutěže:

  1. Pozorovatelská soutěž – pozorování slunečních skvrn jednoduchým dalekohledem, stanovení okamžiku slunovratu z pozorování východů a západů Slunce, stanovení zeměpisné délky pozorovacího stanoviště z měření výšky Slunce nad obzorem, fotosoutěž o nejlepší snímek Slunce. Termín odeslání prací je do 31. října 2007.

  2. Soutěž o nejlepší internetové stránky na téma Energetické využití slunečního záření. Registrace do soutěže probíhá nejpozději do 15. dubna.2007.

  3. Kresba týkající se sluneční soustavy nebo obecně astronomie – celostátní výtvarná soutěž Vesmír očima dětí pro děti ve věku 6–10 let. Uzávěrka pro kresby je již 15. února 2007.

Na webových stránkách soutěží (http://ihy2007.astro.cz/soutez/pozorovani/) najdete i další informace, podrobnosti a návody. Rozhodně je vhodné před pozorováním Slunce seznámit se s tím, jak si při tom neublížit.V této souvislosti bych poněkud neskromně podotkl, že o  pozorování Slunce během vyučování  jsem na stránkách České školy před nějakým časem psal.

Na podzim roku 2007 by se měl konat seminář pro odborníky a navazující seminář pro veřejnost ve Valašském Meziříčí. V listopadu 2007 dojde k vyhodnocení soutěží, uskuteční se setkání vítězů a proběhne exkurze Astronomická Praha.

Myslím, že projektu IHY 2007 se zatím daří naplňovat i mediální propagace. Například v sobotní (27. 1. 2007) MF Dnes vyšel pěkný článek 2007 Rok Slunce s moc hezkým obrázkem magnetosféry Země,

který na internetu najdete na http://centra.ist.utl.pt/outreach/images/sun-earth.jpg/en.

Ostatně veškeré informace o IHY 2007 jsou na http://ihy2007.astro.cz, a jak vám aktivity Mezinárodního heliofyzikálního roku 2007 budou ve škole užitečné, nejlépe posoudíte sami. Jen si na závěr opět neodpustím poznámku, že je možná lepší s dětmi ve škole věnovat víc času našemu Slunci než skloňovat v hodinách fyziky pojem energie ve všech pádech.



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.