Jiří Zounek: Nový slovník na CD – čím nás může překvapit?

Thursday, January 4, 2007 ·

Na našem trhu je již řada nejrůznějších slovníků na CD-ROM. Nejnověji tuto skupinu produktů doplňuje a rozšiřuje ilustrovaný studijní slovník Nakladatelství Fraus. Elektronická podoba slovníku je mladší a v mnoha ohledech samozřejmě i šikovnější sestrou knižní verze a můžete si ji pořídit ve variantě anglické či německé. Slovník je určen uživatelům od 14 let.

Anglicko-český a česko-anglický slovník obsahuje 60 000 hesel, 110 000 významů, přes 160 000 překladů atd. Zdají se vám tato čísla nižší než u překladových slovníků? Je to tak, ale studijní slovníky mívají zase jiné přednosti. Slovník Fraus například nabízí i 5 000 obrázků, 230 gramaticko-lexikálních a frazeologických bloků, 130 studijních tematických bloků či 200 bloků s reáliemi anglicky mluvících zemí. Takže ve slovníku sice nenajdete překlad slov mušketýr, krápník či vlkodlak, ale na druhou stranu si zde můžete vytvořit několik uživatelských slovníků, kam si tato slovíčka sami poznamenáte. Obdobně lze vytvářet i tzv. témata – skupiny slov a jejich cizojazyčných ekvivalentů vytvořené podle vlastního klíče. Témata slouží zejména ke studiu slovíček z určitých oblastí (zvířata, oblečení apod.). Tato funkce vám také umožňuje automaticky si daná slovíčka při učení přehrávat, zamíchat je či seřadit podle abecedy. Škoda jen, že témata i uživatelské slovníky fungují pouze jednosměrně. Pokud byste se chtěli učit a vyhledávat jak z češtiny do angličtiny, tak i naopak, bylo by vlastně nutné zadat každé slovíčko dvakrát.

Slovník vyžaduje instalaci na pevný disk, která je ale snadná a navíc si můžete vybrat mezi uživatelsky pohodlnější úplnou nebo úspornější částečnou variantou instalace (bez obrázků a výslovnosti – ty budou dostupné pouze z CD). Menu i nástrojová lišta mají jednoduchou a logickou stavbu, v níž se uživatel snadno zorientuje. Práce s programem tedy nebude činit problémy ani začátečníkům. Některé parametry aplikace si můžete upravit dle vlastních představ – zejména barvu a velikost písma. Pro bližší seznámení s programem lze proto využít Nápovědu či tištěnou Příručku uživatele.

Hlavní okno aplikace je klasicky rozděleno do dvou částí – vlevo najdete přehled výsledků hledání (všechna hesla, která obsahují hledaný výraz), vpravo překlad konkrétního vybraného slovíčka. Program vyhledává ve všech tzv. otevřených knihách, lze tedy pracovat zároveň s německým i anglickým slovníkem. Přestože výsledky hledání nejsou nijak rozsáhlé, oceníte jejich barevné rozlišení, neboť jednotlivé překlady a vazby jsou řazeny za sebe a nejsou tudíž přehledné. Pravá část také obsahuje panely s ilustracemi a infoboxy (studijní bloky), příkladovými vazbami a shrnutím překladů vztahujících se k danému slovíčku. Nutno podotknout, že obrázky jsou poměrně malé a infoboxy poměrně stručné. Samozřejmostí je na druhou stranu výslovnost namluvená rodilými mluvčími, fulltextové vyhledávání či možnost listovat slovníkem po jednotlivých, abecedně seřazených, heslech.

Při čtení cizojazyčných textů například na internetu jistě oceníte aplikaci multiBANK Mini, tedy zjednodušenou a zmenšenou verzi prohlížeče slovníku, kterou budete mít vždy po ruce při vyhledávání neznámých slov. Nezabírá moc místa na obrazovce a může zůstávat „vždy navrchu“ – je tak k dispozici i když přejdete do jiného okna. Slovíčko ze studovaného textu se automaticky přeloží, pokud ho vložíte do schránky (Ctrl+C). My jsme však u této mini verze postrádali možnost dané slovíčko přímo vepsat nebo vložit pomocí Drag&Drop.

Fraus ilustrovaný studijní slovník je produkt vhodný spíše pro nenáročné uživatele, kteří jsou zároveň začátečníky či mírně pokročilými studenty daného cizího jazyka. Ve školách by se tento slovník mohl uplatnit především při samostatné práci studentů a v jejich domácí přípravě.

Název produktu: Fraus ilustrovaný studijní slovník na CD-ROM (anglický nebo německý)

Vydavatel: Nakladatelství Fraus, s.r.o.

URL: www.fraus.cz

Cena: 590 Kč



Jiří Zounek

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.