Jan Wagner: Tvorba ŠVP: <I>rezidua pozitivní deviace</I>

Wednesday, January 17, 2007 ·

Vedle systémových či národních projektů na podporu školské reformy realizovaných MŠMT v přímo řízených organizacích, existuje řada dalších iniciativ a projektů, které nabízejí kantorům pomoc při tvorbě ŠVP i změně či obohacení vlastní výuky. Dnes představíme projekt Klíč Prázdninové školy Lipnice, projekt Rozumět médiím, vzdělávací program Varianty a projekt Jeden svět na školách.

Školská reforma a její realizace je cílem četné kritiky ze všech stran. Nedávno jsme informovali v článku  Jaká je finanční hodnota ŠVP? 2.  o třinácti systémových a národních projektech hrazených z Evropského sociálního fondu, které realizovaly organizace přímo řízené MŠMT. Paralelně ale existuje celá řada dalších aktivit, které mají za cíl podporu školské reformy tak říkajíc „v malém“. Ty jsou vynikající příležitostí pro kantory, kteří mají zájem o inspiraci, diskusi, ale i konfrontaci názorů či zkušeností.

Klíč - rozvoj klíčových kompentencí

Klíč je vzdělávací projekt, který vychází z tradice zážitkové pedagogiky občanského sdružení Prázdninová škola Lipnice a je určený všem pedagogickým pracovníkům zaměstnaných ve školách a pedagogických zařízeních mimo území hlavního města Prahy. Program je založen na „outdoorových“ i „indoorových“ aktivitách, hrách a tvořivých dílnách. Přináší zážitky, rozvíjí spolupráci a komunikaci v týmu a inspiruje jednotlivce i skupiny. Klíč nabízí dva typy kurzů :

  • Kabinet - třídenní pobytové semináře ve Vzdělávacím středisku Doubravka v Železných horách s tématy Multikulturní výchova a rozvojové vzdělávání, který se vztahuje ke dvěma průřezovým tématům rámcového vzdělávacího programu: „Multikulturní výchova“ a „Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech“, Člověk a společnost pro učitele dějepisu, zeměpisu, občanské výchovy, hudební výchovy, dramatiky či OSV, a Člověk a příroda pro učitele biologie, chemie, fyziky a zeměpisu.

  • Sborovna - kurzy určené kolektivům kantorů ze škol. Nadstavbou tohoto kurzu je rozvoj týmové spolupráce a komunikace v rámci pracovního kolektivu. Kurzy vycházejí ze společné metodiky, ale jejich obsah je možné přizpůsobit potřebám a požadavkům jednotlivých škol či organizací.

Zúčastnil jsem se kursu Klíč s tématem Multikulturní výchova a rozvojové vzdělávání o posledním říjnovém weekendu spolu s téměř třemi desítkami kantorů z celé republiky, kromě workshopů s předvedením i přípravou řady originálních aktivit a zážitků (nemohu prozrazovat, protože byly často skutečně nezapomenutelné a nečekané), se diskutovalo o tvorbě ŠVP v kolektivu i u stolů či na pokojích bez ohledu na věk či zkušenosti.

POZOR! Máte aktuální možnost se přihlásit na další termín kurzu Klíč s tématem Multikulturní výchova a rozvojové vzdělávání ve dnech 9.-11. února! Kurs je podpořen ESF a MŠMT ČR, je tedy pro účastníky (kromě pedagogů z Prahy) zdarma.

Rozumět médiím

Zde jde o projekt na podporu mediální výchovy obecně prospěšné společnosti Partners Czech, jehož cílem je, aby učitelé získali základní znalosti o fungování médií a zároveň si osvojili potřebné dovednosti a metodické postupy, na jejichž základě by u svých žáků dosáhli základní úrovně mediální gramotnosti. Autoři vytvořili vzdělávací systém s interaktivní metodikou, využitelnou na základních a středních školách, který učitelé mohou využít při výuce ve školách, zejména v novém průřezovém tématu RVP mediální výchova a v předmětech občanská výchova, občanská nauka, český jazyk a dalších výběrových předmětech a seminářích.

Hlavními aktivitami a výstupy projektu jsou:

I těchto úvodních a pokračujících dvoudenních školení jsem se zúčastnil a mohu je jen doporučit, bohužel se můžete přihlásit už jen jako náhradníci pro úvodní školení v lednovém termínu v Jihlavě, únorovém v Hradci Králové a březnovém v Ústí nad Labem.

Vzdělávací program Varianty a projekt Jeden svět na školách

Projekt společnosti Člověk v tísni s oficiálním názvem Praktická podpora mediální, multikulturní a globální rozvojové výchovy ve školních vzdělávacích programech pražských SŠ a učilišť má řadu výstupů:

  • kurz multikulturní výchovy pro SŠ pedagogy

  • kurz globální rozvojové výchovy pro SŠ pedagogy

  • kurz mediální výchovy a výchovy k lidským právům pro SŠ pedagogy

  • letní škola pro pedagogy SŠ (dvě třídenní akce)

  • kurz lektorských dovedností (kurz složený z 6 dvoudenních seminářů)

  • sestavení kolekce materiálu využitelných pro mediální výchovu na SŠ

  • semináře IKV a GRV pro studenty pedagogické fakulty v Praze (4 semináře)

  • semináře na středních školách pro studenty SŠ (10 seminářů na různá témata)

  • evaluační seminář (3 semináře)

  • doplňkové semináře pro pilotní a spolupracující střední školy (3 semináře)

Zúčastnil jsem se Letní školy, která byla zaměřena na začleňování průřezových témat do ŠVP. V pracovních skupinách jsme si prakticky  vyzkoušeli  různé možnosti začlenění průřezového tématu - tvorbu samostatného předmětu, integraci do stávajících předmětů i tvorbu projektu. Třetí den byly představeny dva již realizované projekty - jednalo se o projekt Africký den gymnázia z Příbrami a projekt Spolužáci, který představili dva bývalí studenti plzeňského gymnázia.

Na webu www.varianty.cz naleznete kromě jiného i Materiály z kurzu multikulturní výchovy, řadu metodických listůpublikací ke stažení.



Jan Wagner

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.