Petr Kolman: Znalost českého jazyka u pedagogického pracovníka

úterý 5. prosince 2006 ·

Ředitel základní školy zaslal do poradny České školy dotaz: „Se zájmem jsem si přečetl Vaší odpověď na webu ze dne 14. 4. 2006. V současné době řeším podobný případ, proto jsem Vás chtěl požádat o radu. Můj předchůdce přijal do pracovního poměru na dobu určitou paní učitelku, která má aturitní vysvědčení ze Slovenska. Přijal ji jako nekvalifikovanou, s tím, že si musí doplnit VŠ vzdělání. Bývalý manžel paní učitelky nyní poukazuje na nesplnění § 4, odst.1, zákona č.563/2004 Sb. Z Vaší odpovědi na dotaz se mi zdá, že tato podmínka nemusí být splněna.“

Odpověď:

Odpověď z citované právní poradny řešila jinou otázku, a to možnost uznání „diplomu“, nikoliv Vámi naznačený problém vyplývající z ustanovení § 4, odst. 1, zákona č. 563/2004 Sb., tedy otázku znalosti českého jazyka.

Nejprve si připomeňme, že pedagogickým pracovníkem může být ten, kdo splňuje tyto předpoklady:

  1. je plně způsobilý k právním úkonům,

  2. má odbornou kvalifikaci pro přímou pedagogickou činnost, kterou vykonává,

  3. je bezúhonný,

  4. je zdravotně způsobilý a

  5. prokázal znalost českého jazyka, není-li dále stanoveno jinak.

Zákon zde závazně stanoví, že fyzická osoba, která získala příslušnou odbornou kvalifikaci stanovenou tímto zákonem v jiném vyučovacím jazyce než českém, je povinna prokázat znalost českého jazyka zkouškou.

Kde lze tuto zkoušku vykonat?

Zkoušku z českého jazyka lze vykonat na vysoké škole v rámci programu celoživotního vzdělávání – v režimu zákona č. 111/1998 Sb. o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách) nebo v zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků – regulovaných zákonem č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) nebo v jazykové škole s právem státní jazykové zkoušky.

Dodejme, že zmíněná zkouška nenahrazuje odbornou kvalifikaci k výuce českého jazyka na základních, středních a vyšších odborných školách.

Existují ovšem zákonné výjimky, kdy se jazyková zkouška nevyžaduje.  Prokázání znalosti českého jazyka se nevyžaduje u fyzické osoby,

  1. která bude působit ve škole s jiným vyučovacím jazykem než českým, (např. francouzské gymnázium) 

  2. která úspěšně vykonala maturitní zkoušku z českého jazyka a literatury

  3. která vyučuje cizí jazyk nebo konverzaci v cizím jazyce.

Pokud Vaše kolegyně opravdu nespadá pod žádnou z těchto výjimek, nezbývá než, aby si jazykovou zkoušku vyplývající z ustanovení § 4, odst. 1, zákona č.563/2004 Sb. doplnila. V dotaze ovšem uvádíte, že bývalý ředitel ji nařídil doplnění VŠ vzdělání, předpokládám, že tak učiní (nebo již činí) na české VŠ. Tím dojde k odstranění výše zmíněného „kvalifikačního“ nedostatku.



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.