Petr Kolman: Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem v novém zákoníku práce

Wednesday, December 13, 2006 ·

Otázka: Jak bude nový zákoník práce upravovat okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem? Je pravda, že již nepůjde o ojedinělou možnost rozvázání pracovního poměru?

Dle nového zákoníku práce platí, že zaměstnavatel (tedy např. škola) může výjimečně pracovní poměr okamžitě zrušit jen tehdy:

Pokud byl zaměstnanec (např. učitel) pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu delší než 1 rok. Anebo byl-li pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu nejméně 6 měsíců.

Dalším legálním důvodem pro okamžité zrušení pracovního poměru je fakt, že zaměstnanec porušil povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem.

Nový ZP jako právní předpis moderního sociálního právního státu pamatuje i na ochranu „zranitelnějších“ skupin zaměstnanců. Platí že, zaměstnavatel nesmí okamžitě zrušit pracovní poměr s těhotnou zaměstnankyní, zaměstnankyní na mateřské dovolené, zaměstnancem nebo zaměstnankyní, kteří čerpají rodičovskou dovolenou.

Okamžité zrušení pracovního poměru musí zaměstnavatel i zaměstnanec provést písemně, musí v něm skutkově vymezit jeho důvod tak, aby jej nebylo možno zaměnit s jiným, a musí je ve stanovené době doručit druhému účastníku, jinak je neplatné; uvedený důvod nesmí být dodatečně měněn.

Neplatnost rozvázání pracovního poměru okamžitým zrušením, může zaměstnanec uplatnit u nejpozději ve lhůtě 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit tímto rozvázáním.

K druhé části dotazu: Jak bylo naznačeno výše k okamžitému zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele by i dle nového ZP mělo docházet pouze mimořádně, a to za splnění výše zmíněných legálních podmínek!



Petr Kolman

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.