Oldřich Suchoradský: Vánoční besídka

Tuesday, December 19, 2006 ·

Blížící se konec kalendářního roku je na školách spojen s řadou tradic. Tou nejopakovanější je Vánoční besídka. Někde to je besídka žáků jedné třídy, jinde žáků školní družiny, zájmového kroužku, ale někde celé školy. Velkou tradici mají vánoční besídky na mateřských školách a na 1. stupni školy základní. Na naší škole jsme se pokusili tradici besídek na konci roku rozšířit na větší prezentační akci celé školy. Zdálo se nám, že rodiče jsou před Vánocemi přístupnější, ochotnější a mají zájem seznámit se komplexně s prácí školy. Zrodila se nová tradice– Den otevřených dveří.

Úplně na samém začátku byla pozvánka k návštěvě pro rodiče a přátele školy:

  Základní škola a Mateřská škola v Kopidlně

     Vás srdečně zvou na

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 

  KDY ?16. prosince 2006 od 8 do 12 hodin

  KDE ?  ve všech prostorách ZŠ,  MŠ a ŠJ 

CO JSME PRO VÁS PŘIPRAVILI ?

vánočně  vyzdobené budovy školy

výstavky prací žáků

tvořivé dílny

šachový turnaj

kulturní program v 9 a 11 hodin

rozmanité soutěže a zábavy

Těšíme se na Vaši hojnou účast

Vaši žáci a zaměstnanci ZŠ a MŠ Kopidlno

V sobotu se otevřely pozvaným návštěvníkům všechny prostory školy k volné prohlídce. Řadu dní dopředu jsme se snažili je vánočně vyzdobit. Třídy, stranou zájmu nezůstaly ani chodby a speciálně zaměřené pracovny. Výzdobu provedli žáci a učitelé podle vlastního uvážení a zaměření. Zatímco v mateřské škole šlo o typickou výzdobu symbolizující nacházející Vánoce, na 1. stupni se každá třída snažila prezentovat svoji práci a činnosti, které se od září ve škole žáci naučili.

Po příchodu do školy vítala návštěvníky dvojice hudebníků, která jim zahrála vánoční koledy.

Na 2. stupni byla nabídka pestřejší. Návštěvníci tu našli výstavu výrobků z pracovních činností, ukázky písemných prací a sešitů. Děvčata z kroužku paličkování se prezentovala a předvedla tvorbu svých výrobků, v počítačích soutěžily dvojice sestavené ze sourozenců, rodičů i prarodičů v psaní na klávesnici počítače. Veškeré otevřené prostory jsme se snažili pojmout živě a aktivně. A to nejen pro přítomné žáky, ale i návštěvníky. Takže si mohli společně zkusit vyrobit vánoční ozdoby, omalovat barevně sklenici. V jedné třídě běžela nepřetržitě videa s akcemi školy za poslední rok a počítač dokumentující fotografiemi práci školy. V pracovně fyziky si zkoušeli návštěvníci vánoční zvyky, jako je pouštění svíček na skořápce, odlévání olova, krájení jablíčka. V počítačové pracovně, přeměněné na virtuální věštírnu si mohli prohlédnout po internetu stránky věnované osobním prognózám na nový rok.

Zkrátka nezůstali ani milovníci tradiční Vánoční besídky, kterou pro ně nacvičili žáci 8. ročníku. Předvedli ji během akce několikrát po sobě. O nadšené diváky neměli nouzi.

A to ještě není všechno. V nové školní jídelně se po celý den hrál Vánoční šachový turnaj, kterého se zúčastnilo 36 dětí ze 7 okolních škol.

Náš Den otevřených dveří jistě není v ničem objevný a výjimečný. Podobných akcí se jen v našem okrese ve stejném čase konalo letos několik. Jsou to akce efektivní a mají svůj význam. Prezentují práci školy před širokou veřejností a ukazují, že škola není jen o učení, ale nabízí dětem řadu užitečných činností, které jim dávají možnost naučit se něco nového a zajímavého pro život.

Umožňují žákům a jejich učitelům alespoň na několik dní, přeměnit fádního školní prostor ve výstavní síň či pracovní dílnu. V den prohlídky mají žáci možnost stát se průvodci, uvaděči a učiteli svých blízkých.

Samozřejmě, že takto bohatě pojatá akce vyžaduje enormní nasazení celého učitelského sboru a všech zaměstnanců školy. Pochopení a podporu vedení školy. Schopnou skupinu organizátorů, která celou akci vymyslí, diriguje a koordinuje činnosti jednotlivých tříd a zájmových útvarů. Takový tým se zpravidla rodí několik let a postupně sbírá zkušenosti. Tak tomu bylo i u nás, kde se akce rodila postupně, od tradiční vánoční besídky po náročnou celodenní akci, která vyžaduje spolupráci většiny žáků i učitelů. Pocity po zdařilém průběhu jsou velkolepé a jsou to největší odměnou všem, kteří byli ochotni ( někdy i nuceni) dát navíc něco ze svého volného času ve prospěch celé školy.

Každý rok se opakuje spor, že předvánoční doba není pro podobné akce tou nevhodnější. Ve vánočním shonu najít čas na přípravu a provedení příprav a vlastní akce vyžaduje hodně sebezapření. I pro návštěvníky, kteří se musí na chvíli zastavit a prožít si s dětmi slavnostní chvíli. Potěšilo nás, že takových rodičů a přátel školy každým rokem přibývá. To vše nám dává sílu podobnou akci za rok ve stejném termínu opakovat.

Závěrem se omlouvám těm, kteří v mém příspěvku našli snahu za každou cenu prezentovat to co na své škole dávno děláte. A třeba lépe a jinak. Napište své zkušenosti a náměty, ať se vzájemně podpoříme  a inspirujeme…

… a abych nezapomněl: Všem přejeme krásné Vánoce a ty nejlepší zážitky s dětmi pod vánočním stromečkem. Tentokrát s těmi vlastními, které jsme v tom předvánočním „akčním“ shonu museli tak trochu zanedbávat.



Oldřich Suchoradský

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.