Oldřich Suchoradský: I dnes mají včely ve škole místo

čtvrtek 7. prosince 2006 ·

Dříve patřil včelí úl ke každé venkovské škole. Tak jako do povinností řídícího učitele patřilo umění jejich chovu. Málotřídky z venkova téměř zmizely a spolu s nimi i včely, které oživovaly jejich bezprostřední okolí. Přesto i dnes mají děti šanci naučit se ve své škole včelařit. Škoda, že takových škol je zatím tak málo. Přitom chov včel patří mezi významné a celoživotní záliby, která přináší užitek nejen včelaři, ale celému širokému okolí.

Organizace a podpora včelaření

Český svaz včelařů dnes sdružuje více než 50 000 členů všech věkových kategorií. Členská základna ale  nezadržitelně stárne, přestože stanovy dovolují členství dětem již od 10 let.. Svaz zajišťuje zdarma pro každého člena odborný měsíčník Včelařství. Pořádá prostřednictvím základních a okresních organizací odborné přednášky. Stát přispívá k rozvoji včelaření roční dotací ze státního rozpočtu. Nově se nabízejí možnosti podpory z fondů Evropské unie. Přesto počet včelařů klesá a míst, kde příroda nemá své živé opylovatele, přibývá.

Výchova dorostu

Včelařem se může stát člověk v každém věku. Naučit se včelařit a zvládnout potřebné dovednosti trvá celé roky. Proto je ideální, začít včelařit co nejdříve. I k tomu vytváří včelařský svaz potřebné podmínky. Podporuje činnost včelařských kroužků, zřizovaných při nejrůznějších institucích, tady i školách. Podpora spočívá v metodické pomoci, kterou lez nalézt na webu Včelařské školy a učiliště v Nasavrkách. Do začátků je možné získat od svazu finanční dotaci na nákup základních včelařských potřeb. Každoročně se v Nasavrkách konají víkendy na pomoc vedoucím včelařských kroužků. Ten nejbližší se koná 13. -14. ledna 2007. Oblíbená je celostátní soutěž pro členy včelařských kroužků Zlatá včela, která má svá soutěžní kola od okresních až po celostátní. To je organizováno společně se Slovenským svazem střídavě v Čechách a na Slovensku. Časopis Včelařství, spolu s dalšími organizacemi zabývajícími se přírodou (myslivci, rybáři a chovateli)pořádá každoročně korespondenční soutěž pro dětí do 15 let. Významnou příležitosti pro mladí i starší chovatele jsou „včelařské dny“ a výstavy, které pořádají místní a regionální sdružení po celé republice. To vše je pro práci se začínajícími včelaři velmi motivující.

Jak založit kroužek

Přes uvedené možnosti, je založení kroužku při škole záležitost poměrně složitá. Popíši naši zkušenost: Na škole pracuje kroužek 3. rokem. Začali jsme červnovými besedami v 5. a 6. třídách. Tady jsme dětem jednoduše popsali život a význam včel, ukázali jim prázdný úl a včelařské pomůcky, pustili zajímavé video o životě včel a pozvali je na včelnici některého z místních včelařů. Zároveň děti pozvali na prvou schůzku po prázdninách - v září. Přišlo kolem 10 dětí. Do konce školního roku ale zůstaly jen 4. Ukázalo se, že největším problémem je udržet zájem dětí v činnosti, která je časově, fyzicky i odborně náročná. Kroužek jsme pak v dalších letech doplňovali tak, že abychom měli stále kolem 8 členů. To je optimální počet k tomu, abychom se mohli všem dětem rovnoměrně věnovat a dát jim příležitost, pod kontrolou dospělých, provádět jednoduché včelařské úkony. Máme svůj „školní“ úl na včelnici jednoho z místních včelařů. Jeden z žáků dokonce vlastní dvě svoje včelstva a na výroční schůzi bude přijat za nejmladšího člena organizace.

Podpora školy

Škola, pod kterou kroužek pracuje za podpory místní včelařské organizace, dává žákům prostory pro pravidelné schůzky, poskytuje zázemí školní dílny pro výrobu včelařských pomůcek, techniku pro vyhledávání informací o včelařství na internetu. Ideální je, že  se u nás na vedení kroužku podílejí dva učitelé – členové místní organizace včelařů. Organizace zakoupila škole demonstrační skleněný úl, se kterým se děti poprvé představily na veřejnosti na slavnosti - Kopidlenském kvítku, organizovaném v září místní Zahradnickou školou v Kopidlně. Na výstavě žáci poprvé prodali svůj med na veřejnosti, což byl jeden z motivu pro pokračování v práci i v novém školním roce.

V éře počítačů se těžko hledá motivace pro zájmovou činnost spojenou s učením a zdokonalováním v dovednostech potřebných k provozování zájmu. Spojí-li se úsilí zájmové organizace za podpory školy, lze i v dnešních podmínkách získat děti k užitečné, dlouhodobé a náročné činnosti.



Oldřich Suchoradský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.