NÚOV: Učitelé ze šesti krajů na MŠMT diskutovali o vzdělávání dospělých

Tuesday, December 19, 2006 ·

Na sedmdesát ředitelů středních a vyšších škol z regionů šesti krajů se sešlo 11. prosince v kongresovém sále Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v Praze na celorepublikové poradě účastníků školského projektu UNIV. Nechyběli ani představitelé ministerstva či školských odborů krajských úřadů. UNIV (Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení) je systémový projekt MŠMT spolufinancovaný z Evropského sociálního fondu a ze státního rozpočtu ČR. Jeho cílem je v brzké době zavést v podmínkách ČR zcela nový systém rychlého doplňování kvalifikací dospělých klientů. V krajských sítích škol (v každém kraji je jich zapojeno jedenáct), které se stanou školicími centry celoživotního vzdělávání, přitom budou zájemcům zhodnoceny a uznány v konkrétních oborech i všechny znalosti, které se už naučili v praxi mimo školu. O to kratší dobu stráví zájemci o doplnění vzdělání další výukou.

Na pondělní pražské poradě zhodnotili účastníci projektu UNIV uplynulé období od června 2006. Projekt po 17 měsících realizace vstupuje do své druhé poloviny. V té první byly ustaveny sítě celkem 66 škol v šesti krajích, byly postaveny krajské manažerské týmy, proběhly či dobíhají školicí semináře zapojených pedagogů v oblasti vzdělávání dospělých (andragogiky) a marketingu.

Do projektu je nyní zapojeno přes dva tisíce osob. "Z úvodní organizační fáze se nyní výrazně posouváme do oblasti vzdělávání. Čeká nás rozvoj kompetencí účastníků a spolupráce se sociálními partnery v krajích," avizovala na pražské poradě hlavní manažerka projektu dr. Jana Bydžovská z Národního ústavu odborného vzdělávání v Praze, který je řešitelem projektu.

Vedle samotných ředitelů škol zhodnotili v Praze dosavadní průběh realizace projektu také jeho manažeři pro jednotlivé kraje Mgr. Vladimír Ort, Mgr. Richard Veleta a Ing. Vladislav Škach. S velmi kladnou odezvou a vysokým hodnocením ze strany pedagogů podle nich v uplynulém období proběhly ve všech šesti krajích semináře andragogiky, kterých se celkem proškolilo víde než 500 kantorů. V současné fázi projektu probíhají školení v oblasti marketingu, krajské týmy také čeká dokončování a odevzdání prvních verzí konkrétních vzdělávacích programů a hodnotících standardů projektu UNIV pro zahájení jejich připomínkování a pilotního ověřování.

Koordinační centra

Jako další téma byla na pondělní pražské poradě otevřena otázka zřizování krajských koordinačních center projektu UNIV, která by veřejnosti v daném regionu poskytovala veškeré informace o možnostech vzdělávání. "V nich budou mít občané adresu, kam se budou moci obrátit a kde získají metodickou podporu," vysvětlila dr. Bydžovská.

V řadě krajů se momentálně řeší právní forma takového střediska. Jak uvedl František Pecka, zástupce ředitele Střední školy a Centra odborné přípravy v Sezimově Ústí, shodli se už v jižních Čechách na formě Obecně prospěšné společnosti. "Také u nás bude krajské centrum "ópéeskou". Už prakticky vznikla, má tři stálé zaměstnance a 23 lektorů včetně dvou zahraničních a nabízí 25 různých programů v délce od 5 dnů do 10 měsíců," informoval kolegy z ostatních krajů také ing. Petr Jakubec, ředitel SŠ služeb a cestovního ruchu ve Varnsdorfu na Ústecku. Koordinační servisní krajská centra podle něho budou potřebná zejména pro vytvoření jednotného systému nabídky dílčích i úplných kvalifikací v celoživotním vzdělávání.

Významné je know-how

Pražská porada projektu UNIV přinesla ředitelům škol také praktické příklady hledání sociálních partnerů školy v podnikatelské sféře. Jako ukázku hledání takového partnera přednesl PaedDr. Rostislav Šmíd, ředitel SPŠ Uherský Brod na Zlínsku, příklad oslovení České zbrojovky v Uherském Brodě. "Spolupracovat lze i s velkými firmami, ale škola musí kontakty vždy založit na vzájemné výhodnosti. Vůbec nejcennější je pak pro ni získání know-how," vysvětlil Šmíd. Záměrně uvedl příklad spolupráce, která se podle původního záměru nenaplnila - projekt nevyšel. "Firma se nám ale vzápětí sama ozvala, objednala si u nás vzdělávací kurzy a dnes nám přináší i významnou referenci," ilustroval Šmíd efekt vynaložené aktivity.

Do projektu UNIV jsou momentálně zapojeny kraje Zlínský, Pardubický, Ústecký, Karlovarský, Jihočeský a Olomoucký. Jak ředitele škol v Praze informovala dr. Bydžovská, připojí se od ledna oficiálně také Liberecký a Moravskoslezský kraj a počet zapojených škol tak vzroste na 74. Záměrem řešitelů projektu je pak rozšířit sítě škol prakticky na celou oblast ČR.

Podle PhDr. Heleny Marinkové, PhD., obsahové manažerky projektu UNIV, je jedním z nadcházejících úkolů mezi pedagogy v krajích stanovit a vyškolit tzv. projektové průvodce a hodnotitele. Zatímco průvodci budou klienta provádět celým procesem jeho vzdělávání a bude mj. kladen důraz na jejich vysokou komunikativnost, hodnotitelé budou hodnotit již dosažené znalosti zájemců o vzdělání. "Proto bude důležitá jejich vysoká kvalifikovanost v daném oboru," vysvětlila ředitelům škol Marinková. Jako zadání pro zapojené školy vyplynul z pražské porady také úkol nalézt v řadách zájemců o doplnění vzdělání první pětice konkrétních kandidátů pro pilotní ověřování vzdělávacích programů v každé kvalifikaci.

Na pražské poradě projektu UNIV se v pondělí řešily také otázky právního rámce. V tomto ohledu odpovídal na dotazy ředitelů odborný pracovník MŠMT Mgr. Jakub Stárek. "Projekt UNIV umožní absolventům lepší a flexibilnější uplatnitelnost na trhu práce," shrnul Stárek stanovisko ministerstva školství.

Bližší informace o projektu UNIV poskytnou:

PhDr. Jana Bydžovská, hlavní manažerka projektu UNIV, NÚOV, tel: 724652223 jana.bydzovska@nuov.cz

PhDr. Helena Marinková, PhD., obsahový manažer projektu UNIV, NÚOV, tel: 724652224 helena.marinkova@nuov.cz

ing. Petra Hniličková, manažer pro publicitu projektu UNIV, NÚOV, tel: 724652228 petra.hnilickova@nuov.cz



NÚOV

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.