Josef Duhajský: Zkuste s dětmi pozorovat Ursaminoridy

úterý 12. prosince 2006 ·

Astronomové předpovídají letos příznivé podmínky pro pozorování Ursaminorid, jejichž maximum by u nás mělo nastat 22. prosince kolem 20 hodiny. Udělejte si v hektickém předvánočním čase chvíli volno a zkuste je pozorovat s dětmi.

Pokud se pro pozorování rozhodnete, můžete s dětmi předem probrat pár pojmů. Řekněte jim, že Ursaminoridy (Ursidy) jsou meteorický roj, aby se náhodou netěšily na pozorování medvědů. Meteorická tělíska jsou nejčastěji pozůstatky komet a od původní dráhy komety se moc nevzdalují. Pokud tuto dráhu Země křižuje, pozorujeme meteorický roj. Rojové meteory zdánlivě vylétají na obloze z jednoho bodu nebo malé plošky; toto místo se nazývá radiant. Meteorické roje mají jméno podle latinského názvu souhvězdí, ve kterém mají radiant:

(zdroj: http://comets.amsmeteors.org/meteors/showers/ursids.html)

Ursa Minor je latinský název souhvězdí Malého medvěda. Z obrázku je patrno, že by meteory měly vyletovat z místa blízko Polárky, takže orientace na obloze (když bude jasno) by neměla činit problémy. Kde je sever, ví i většina dětí, a Malý a Velký vůz leckteré z nich též pozná.

Meteory jsou světelné jevy, které vznikají při průletu meteoroidů atmosférou Země. Meteoroid je pevná částice pohybující se kosmickým prostorem. Velkou rychlostí vniká do atmosféry Země, kde se rozžhaví a většinou i vypaří:

(zdroj: http://komety.wz.cz/foto/leonida.jpg)

V žádném případě se nejedná o padající hvězdu, jak občas někdo tvrdí. Pevné těleso, které přežije pád atmosférou a dopadne na zem, nazýváme meteoritem. Kdybyste chtěli o meteoritech, meteorech a kometách získat více informací, podívejte se třeba na webové stránky Komety a meteory, kde najdete i tento pěkný snímek meteorického deště:

(Leonidy 18. 11. 2001, expozice trvala 1 minutu a 10 sekund)

Hledat informace o meteorech můžete pochopitelně i jinde, záleží na tom, jak chcete být před vlastním pozorováním teoreticky vybaveni. Ale zbytečně se nebojte, že vás děti zaskočí nějakou otázkou. Pouze brouk Pytlík všechno ví a všechno zná. A kdybyste něco náhodou nevěděli, máte aspoň o důvod víc zajít s dětmi ve škole na internet.

Pozorování meteorů má výhodu v tom, že k němu nepotřebujete ani dalekohled. Budete-li však sebou mít triedr, určitě nic nepokazíte. Předpovídané maximum má nastat kolem 20. hodiny, což ještě není tak pozdě. Ani Měsíc by tentokrát neměl rušit. Raději ale kroťte očekávání dětí i své vlastní. Na meteorický déšť se raději netěšte vůbec, ať nejdete domů příliš zklamaní. Může vás zradit počasí a zatažená obloha vám pozorování vůbec neumožní. S pozorováním meteoritů je to mnohdy ještě navíc jako sázka do loterie; předpověď je příznivá a vy stojíte pod jasnou oblohou, čekáte, čekáte a nic…

Ale i kdybyste měli spatřit pouze jednu „padající“ hvězdu, mohlo by vám to stát za to. Pohled na oblohu uklidňuje, což těsně před Vánocemi není k zahození. Můžete se zamyslet nad tím, zda všechen ten běžný chvat stojí vůbec za to, a trochu zvolníte. Zvažte, co je podstatné a co ne. Pobýt chvíli s dětmi mimo školu může být rovněž inspirující, doufám že i pro ně, obzvlášť když přijdou dobrovolně. A taky si při pohledu na „padající hvězdu“ můžete všichni něco přát. A kdybyste se meteorů letos nedočkali vůbec, zkuste si spravit chuť pozorováním nějakého dalšího meteorického roje v příštím roce.



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.