Josef Duhajský: Projekty MedVěd a STM-Morava

Friday, December 15, 2006 ·

MedVěd a STM-Morava jsou další dva projekty Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, jež si kladou za cíl zpopularizovat vědu a přilákat ke studiu dostatečné množství uchazečů se zájmem o přírodní vědy. Především pro ty z vás, kteří to mají do Olomouce blíž než do Prahy (ovšem nejen pro ně), by mohlo být seznámení s plánovanými aktivitami těchto projektů zajímavé i přínosné.  

Projekt Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci MedVěd si klade za cíl zvrátit nepříznivý trend sníženého zájmu studentů o exaktní vědy prostřednictvím cílené medializace. Projekt by měl definovat a do praxe uvést postupy a aktivity, které jsou realizovatelné v rámci jednotlivých přírodovědeckých fakult, vysokých škol technického zaměření a vědeckých pracovišť a které atraktivní formou přiblíží žákům i studentům vědeckovýzkumnou činnost. Tyto postupy a aktivity se stanou tématy, které budou dále v co nejširší možné míře medializovány a tak představeny široké veřejnosti.

Předpokládaným výsledkem medializace a popularizace přírodovědných oborů bude jejich zatraktivnění mezi žáky základních a středních škol, studenty a absolventy vysokých škol a širokou veřejností.  Projekt chce ukázat přírodní vědy  jako obory perspektivní pro nadcházející dekády 21. století a velmi žádoucí z hlediska uvažovaného vysokoškolského studia, profesní kariéry i osobní motivace. Podrobněji se můžete s tímto projektem seznámit na webových stránkách http://www.projektmedved.eu/.

Projekt STM-Morava, známý též pod názvem Věda v přímém přenosu, přichází s výzkumem a vývojem nových metod realizace soutěží tvořivosti mládeže. Je zaměřen  na žáky základních i středních škol. Jejich zájem hlavně o matematiku, fyziku a chemii by měly podpořit různé soutěže. Cílem je nalézt nové metody, jak motivovat mládež k výzkumné a vývojové práci.

Na internetu najdete odkaz na tento projekt na  webových stránkách Univerzity Palackého Přírodovědné soutěže. Stojí za připomenutí, že na webové stránce Přírodovědné soutěže najdete i odkaz na projekt Badatel, o kterém jsem  na stránkách České školy  informoval už v březnu tohoto roku.

Na webové stránce projektu STM-Morava je kromě již zmíněného odkazu na projekt Badatel dalších deset odkazů:

Asi nemá smysl, abych vás podrobně seznamoval s tím, co se dovíte na jednotlivých webových adresách, takže vám jen  na závěr popřeji, aby tyto informace byly užitečné pro vás i pro vaše žáky.



Josef Duhajský

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.