Josef Duhajský: Projekt Vypuklé zrcadlo

Tuesday, December 19, 2006 ·

Nerad bych vás mátl, takže hned úvodem musím zdůraznit, že projekt Vypuklé zrcadlo zatím ještě žádným projektem není. V tuhle chvíli je to jen nápad, ale myslím, že projekt by z něj mohl být dobrý, a to jak na lokální úrovni, tak na úrovni celorepublikové. A rozhodně by se netýkal pouze fyziky.

Když jsem koncem listopadu šlapal na kole z chalupy domů a míjel čtvrté vypuklé zrcadlo, napadlo mě, že by mohlo být docela zajímavé zjistit, kolik zrcadel u našich silnic vlastně je a kde všude jsou. Když jsem tu myšlenku rozvíjel, říkal jsem si, že by z toho mohl být docela zajímavý školní projekt.

Ve škole probíráme v hodinách fyziky v optice též možnosti využití zrcadel. Různá zrcadla si děti prohlédnou zblízka, občas využijeme nějaký applet

(viz http://surendranath.tripod.com/Applets/Optics/ReflRefrCurv/CurvSurfApplet.html)

a samozřejmě dojde na otázku, k čemu všemu jsou různá zrcadla dobrá. Ještě se mi, myslím, nestalo, že by se v nějaké třídě nenašel nikdo, kdo by jako příklad využití zrcadel neuvedl vypuklé zrcadlo na křižovatce někde u silnice. A pak obvykle následuje otázka: „Kdo z vás takové zrcadlo viděl a kde?“

A jsme u projektu lokální úrovně:

Dnes jsou „fotografovací“ možnosti dětí výrazně lepší než dřív, takže je možno je zaúkolovat buď individuálně, nebo vytvořit malé týmy, které dostanou za úkol najít a vyfotit nějaké silniční vypuklé zrcadlo. Obrázek přinesou do školy a vytvoří k němu stručný popis. Úplně by stačilo kdo, kdy a kde fotil. Například:

Autor: Josef Duhajský
Datum: 16. prosince 2006
Místo: Brandýs nad Labem, U Hřbitova

Pro děti by mohlo být takové pátrání docela zajímavé.  Tento úkol a jeho zpracování můžeme pojmout šířeji. A pochopitelně s širším pojetím projektu přesáhneme rámec fyziky. Pokud  využijeme nějakou mapu či letecký snímek, na který bychom umísťovali značky nebo odkazy na nalezená zrcadla, jsme už víc v zeměpisu než ve fyzice. Určitě by šla vytvořit i webová stránka se snímky zrcadel, jejich popisem a případně i mapou. Ještě jsem to sice nevyzkoušel, ale při nejbližší příležitosti to u nás ve škole zkusím. Webovou stránku s abecedním seznamem míst a odkazy na obrázky křižovatek se zrcadly bych zvládl i sám nebo se mi podaří přesvědčit některé žáky, že by se těchto webových stránek ujali sami. A jestli na takovýchto webových stránce budou uvedeni autoři snímků, jistě to podpoří hledačské úsilí dětí.

Projekt lze rozvíjet i dále a v podstatě je časově neomezený. Pokud děti najdou rozbité zrcadlo, můžeme je nechat zjednat nápravu. Mimochodem zrcadlo na mém snímku poškozené je:

Dále lze s dětmi diskutovat o tom, jestli vědí o místech, kde by bylo vhodné takové zrcadlo umístit, ptát se jich, proč se vyplatí vypuklá zrcadla k silnici instalovat, mluvit s nimi obecněji o bezpečnosti silničního provozu atd.

A kdyby se našlo víc škol, ve kterých byste s dětmi zkusili v jejich blízkém i vzdálenějším okolí vyhledávat silniční zrcadla, fotit je a popsat, šlo by při dobré organizaci projekt Vypuklé zrcadlo rozšířit na celou republiku. Na takový web už bych si asi organizačně netroufl, ale možná by se našel nějaký server, pro který by mohla být podpora projektu Vypuklé zrcadlo přitažlivá. Třeba by to přispělo k jeho vyšší návštěvnosti. V této souvislosti mě napadly Mapy.cz, ale raději počkám, až jak pořídím na lokální úrovni.

Rozhodně mi však myšlenka existence webových stránek s obrázky silničních zrcadel připadá zajímavá. A vůbec by nevadilo, kdyby některá místa byla nafocena různými autory a v různých časech. To by naopak mohlo tento projekt obohatit o možnost sledování časové proměny různých míst v naší republice. A i kdyby tento projekt měl přispět pouze k tomu, že se školní děti lépe vyznají v mapě České republiky, stačí to podle mého názoru k jeho podpoře.

A co tomu všemu říkáte vy?



Josef Duhajský

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.