Josef Duhajský: Konference Česká škola

Thursday, December 21, 2006 ·

Konference Česká škola – živé setkání učitelů, kterým není česká škola lhostejná. Žádná taková konference neexistuje. Alespoň o tom nevím. Moc bych však přivítal, kdyby existovala, neboť se domnívám, že takové setkání by mohlo být přínosné pro všechny zúčastněné.

Vím, že uspořádat nějakou konferenci není vůbec snadná záležitost. Někdo navíc může namítnout, že různých konferencí týkajících se školství je víc než dost. A třeba jste taky spíš příznivci specializovanějších akcí. Přesto už několik let mám dojem, že by nebylo špatné setkat se s kolegy, kteří se na serveru Česká škola projevují pravidelně nebo občas, kteří přispívají do diskusí nebo tyto stránky pouze navštěvují.

Pokud pominu negativní anonymní přispěvatele, kteří by se takovéto akce stejně nezúčastnili, nemohu se zbavit dojmu, že některé kolegy, které už dlouhou dobu znám pouze virtuálně, bych rád poznal i osobně. Před dvěma lety jsem tu na České škole ze stejného důvodu „vnucoval“ příspěvek  Učitelské prázdniny na kole , který příliš nadšenou odezvu nezaznamenal, což i chápu, protože bylo těsně před prázdninami a o prázdninách si chce většina učitelů od školy především odpočinout.

Možnost živého setkání s kolegy aspoň jednou za rok považuji za velmi užitečnou, což jsem na České škole už taky  napsal zhruba před rokem , když jsem se rozhodoval mezi konferencí Poškole a Počítač ve škole. Konference Poškole 2006 se nakonec nekonala a dnes jsou webové stránky Poškole „mrtvé“, takže zda se v roce 2007 tato konference uskuteční, nevím. Konference Počítač ve škole se loni uskutečnila a příští rok zřejmě bude opět, protože na jejích webových stránkách se uvádí, že on-line registrace bude spuštěna 15. ledna 2007. Tato akce bohužel termínově zasahuje do velikonočních prázdnin.  

Ale vrátím se k myšlence konference Česká škola. Moc by se mi líbila jako vhodný doplněk webu Česká škola, kde by se jednou za rok návštěvníci webových stránek České školy mohli sejít a osobně probrat problémy, které na stránkách České školy řeší pouze elektronicky.

Nejde mi jen o setkání s kolegy, kde podle jejich reakcí v diskusích na České škole soudím, že bych si s nimi rozuměl. Nemá smysl pořádat konferenci, kde bychom se plácali po ramenou, jak to děláme dobře. Domnívám se totiž, že právě „živé“ setkání s kolegy, kde se názory rozcházejí, může přispět k vyjasnění stanovisek lépe než internetová diskuse. Mám pocit, že

v  posledních dnech mi v tomto stránky České školy dávají zapravdu; třeba je však úroveň diskusí poznamenána tím, že jsme před Vánocemi poněkud více vynervováni.

Ale ať už tato konference vznikne, nebo ne a ať už se v příštím roce setkáme, či ne, přeji vám do něj hlavně hodně zdraví. Podle toho, co se ve školství právě odehrává, ho budeme všichni potřebovat.



Josef Duhajský

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.