Jan Wagner: Poslanci si <I>rozporcovali medvěda</I> i se SIPVZ

Thursday, December 14, 2006 ·

Ministr financí Sobotka v návrhu rozpočtu na rok 2007 škrtal před demisí vlády ČSSD a v roce 2004 vládou schválená miliarda ročně na SIPVZ v letech 2007-2010 z rozpočtu zmizela. Nová vláda ODS a ministr financí Tlustý se zachovali stejně. Školský výbor PSP pod vedením Waltera Bartoše sice schválil návrh změny rozpočtu se 750 miliony ve prospěch SIPVZ, rozpočtový výbor PSP tuto změnu odmítl. 13. prosince ještě navrhl poslanec Bičík změnu ve výši 450 milionů pro SIPVZ v roce 2007, poslanci tento návrh nepodpořili v poměru 36:94…

Většina poslanců napříč politickými stranami si každoročně přihrává malou domů na podporu regionálních investic do škol, nemocnic, sportovních klubů, kulturních akcí a tak snadno a rychle přibývají další a další zbytečně promrhané miliardy do státního dluhu. Tento chamtivý mechanismus, kdy poslanci drží basu, se nazývá případně porcování medvěda. Letos na lokální zájmy doplatila kromě jiného i Státní informační politika ve vzdělávání, takže plánované dotace na konektivitu i vybavování škol informačními a komunikačními technologiemi díky postoji poslanecké sněmovny zřejmě nebudou. Místo toho několik desítek škol získá přímé dotace ze státního rozpočtu například na dostavbu šaten (10 milionů pro školu s 400 žáky), na rekonstrukci školní jídelny (9 milionů pro školu s 280 žáky), na nová okna (8,5 milionu pro školu s 900 žáky) nebo na vybudování počítačové sítě s připojením na internet a pořízení hardwaru, softwaru a nábytkového vybavení pro vybudování multimediálních učeben (3,8 milionu pro školu s 460 žáky)… Některé školy jsou si totiž podle poslanců rovnější.

Nemá smysl vypočítávat ještě hokejové či tenisové kluby nebo golfové či motoristické federace a další subjekty, které si připsaly i desítky milionů, to již činí bulvární i seriozní média. Jen bych chtěl upozornit na materiály z webu poslanecké sněmovny, kde se dá jen velmi obtížně orientovat:

Jediný poslanecký klub hlasoval proti blokovému schválení porcí medvěda: byli to zelení. Školy by se měly zeptat svých poslanců, proč hlasovali proti SIPVZ. A měli bychom se ptát i těch rovnějších škol, jestli se nestydí. Zajímavý je názor i právníka, publikovaný na serveru Lidovky.cz: „Poslanci při porcování medvěda tedy ignorují své vlastní zákony, nahrazují úlohu výkonné moci a zřejmě postupují i v rozporu s ústavou.“

Jak z toho ale ven? Bez dotací na ICT bude řada škol omezit jejich využívání, za ICT se v uplynulých šesti letech SIPVZ přitom utratilo již přes 7 miliard korun. Roční výpadek ohrožuje všechny školy, stejně jako tříletý půst ohrožoval školy červené. Jediným řešením je využití rozpočtové rezervy MŠMT pro první pololetí na zajištění alespoň konektivity škol a dofinancování dvouletých projektů SIPVZ a urychlené vytvoření podmínek pro čerpání dotací z ESF od druhé poloviny roku 2007 právě do této oblasti. Moc času na to paní ministryně školství a její tým ale nemá.



Jan Wagner

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.