Radek Sárközi: Stínový ministr školství ČSSD Jiří Havel o státních maturitách mnoho neví

pátek 24. listopadu 2006 ·

Například tvrdí, že jsme jednou z posledních zemí v Evropě, která státní maturity nemá. Neuvádí však, že některé státy od nich upouštějí a nabízejí je nepovinně, v dalších zemích je doprovázejí vážné problémy, které vedou až k rezignaci ministrů školství. Otázkou možná také je, které státy považuje Jiří Havel za evropské…

Rád bych reagoval na názory stínového ministra školství ČSSD Jiřího Havla na státní maturity, které zazněly v rozhovoru Odklad státních maturit připraví školy o peníze pro deník Právo. Překvapilo mě totiž, jak nepoučený může být člověk, který aspiruje na křeslo ministra školství!

Jiří Havel tvrdí, že jsme jednou z posledních zemí, která státní maturity nemá. Neuvádí však, že některé státy od nich upouštějí a nabízejí je nepovinně (Finsko), v dalších zemích je doprovázejí vážné problémy (Slovensko), které vedou až k rezignaci ministrů školství (Velká Británie)! Bylo by také vhodné srovnat školské systémy jednotlivých států. Například, které ze států se státními maturitami mají 600 různých středoškolských oborů studia jako Česká republika. Žádný, protože v ostatních státech došlo před zavedením společných zkoušek ke sjednocení oborů středoškolského studia a jeho posunutí ke všeobecnému vzdělávání. U nás dojde k nesmělému vykročení k této cestě až se vznikem rámcových vzdělávacích programů pro střední školy, které ještě nejsou připraveny (natož implementovány ve výuce). Navíc se počítá s tím, že nebude jeden společný rámcový vzdělávací program pro maturanty, ale vznikne jich opět skoro sto… Myslím si, že kritici zavedení státních maturit už v roce 2008, právem tvrdí, že je třeba plošné testování odložit až do doby, kdy budou maturovat první absolventi vyučovaní po celou dobu svého studia podle nových rámcových vzdělávacích programů.

Jiří Havel dále uvádí, že příprava státních maturit, kterou má na starosti CERMAT, „silně pokročila“. To však není pravda. Ani po sedmi letech příprav se pracovníkům CERMATu nepodařilo vytvořit didaktické testy, ve kterých by nebyly desítky chyb! Společná část ovšem neobsahuje pouze testy. Například všichni maturanti budou muset v případě češtiny absolvovat strukturovanou písemnou práci, o jejíž podobě existují jen mlhavé představy a poprvé se má ozkoušet až v roce 2007, a rovněž ústní zkoušku z literatury (tvoří ji ukázky z 600 uměleckých děl) a funkční stylistiky, která se nebude ověřovat vůbec a hned první verze v roce 2008 půjde naostro jako součást státních maturit!

Neobstojí ani argument, že si „rodiče budou moci vybrat lépe školu pro své dítě“. Již dnes školy zveřejňují, kolik procent žáků pokračuje po maturitě ve vysokoškolském studiu a kolik přijímačky na VŠ neudělá. Státní maturity nenabídnou nic víc. Stát ale přijdou na desítky miliard ročně…

Státní maturity rovněž nenahradí přijímací zkoušky na vysoké školy. Chybí v nich totiž test obecných studijních předpokladů, který nabízí například Scio ve své Národní srovnávací zkoušce. Tento test vysoké školy využívají již řadu let. Kvalitu testů ze Scia nikdy odborníci nezpochybnili, což se nedá říci o testech připravených pro státní maturity CERMATem.

Ostatně, je zajímavé, že zastánci státních maturit argumentují tím, že CERMAT je připraven maturitu zorganizovat, nikdo se ale neptá, zda jsou připraveni učitelé a studenti. Nejsou! Na rozdíl od CERMATu totiž nedostali na přípravu 9 let, nýbrž pouze 2 roky, což je nepoměrně málo. K dispozici nejsou odpovídající učebnice, cvičebnice, ani školení pro učitele. Jak by také mohly být, když podoba státních maturit dosud není jasná a například předpokládá maturitu z předmětů jako občanský, přírodovědně technický či informačně technologický základ, které neexistují…

Argumentů proti zavedení státních maturit už v roce 2008 je mnohem více, než argumentů pro. Jasně to vyjádřilo 1000 respondentů dotazníkového šetření na webu www.eucebnice.cz. Jen 11 % z nich je pro termín 2008, ostatní chtějí, aby byl odložen. Jen 6 % z nich je spokojeno s prací CERMATu. To jsou velmi výmluvná čísla!

Souhlasím s výrokem Jiřího Havla, že „státní maturity jsou prvním krokem měření kvality“. Ovšem nikoliv kvality české vzdělávací soustavy, nýbrž kvality práce minulého vedení ministerstva školství, Petry Buzkové a pracovníků CERMATu. A ta byla opravdu mizerná…



Radek Sárközi

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.