Petr Kolman: Co bude muset obsahovat pracovní smlouva

Wednesday, November 1, 2006 ·

Otázka: V minulých právních poradnách jste se na České škole věnovali novému zákoníku práce, což vítám. Ráda bych se zeptala, co podle něj bude muset obsahovat pracovní smlouva?

Odpověď:

Na úvod bych chtěl – především čerstvým čtenářům naší poradny - připomenout, že nový zákoník práce (dále jen ZP) nabývá účinnosti „až“ od 1. ledna 2007. Takže do konce tohoto roku se použije ještě ten starý. Vzhledem k složité politické situaci nemožno vyloučit ani posunutí účinnosti o další rok.

Pracovní smlouva musí obsahovat dle nového ZP

  1. druh práce, který má zaměstnanec (učitel) pro zaměstnavatele (školu) vykonávat,

  2. místo nebo místa výkonu práce, ve kterých má být práce podle písmene a) vykonávána,

  3. den nástupu do práce.

 Není-li v pracovní smlouvě sjednáno pravidelné pracoviště pro účely cestovních náhrad, je pravidelným pracovištěm místo výkonu práce sjednané v pracovní smlouvě. Jestliže je však místo výkonu práce sjednáno šířeji než jedna obec, považuje se za pravidelné pracoviště obec, ve které nejčastěji začínají pracovní cesty zaměstnance.

Zaměstnavatel je povinen uzavřít pracovní smlouvu písemně.

Jedno vyhotovení písemné pracovní smlouvy je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci (učiteli).

Dodejme, že podle nového ZP stejně jako dle toho starého, pracovní poměr vzniká dnem, který byl sjednán v pracovní smlouvě jako den nástupu do práce, popřípadě dnem, který byl uveden jako den jmenování na pracovní místo vedoucího zaměstnance.

Jestliže zaměstnanec ve sjednaný den nenastoupí do práce, aniž mu v tom bránila překážka v práci, nebo do týdne neuvědomí zaměstnavatele o této překážce, může zaměstnavatel od pracovní smlouvy odstoupit.

Neobsahuje-li pracovní smlouva údaje o právech a povinnostech vyplývajících z pracovního poměru, je zaměstnavatel povinen zaměstnance o nich písemně informovat, a to nejpozději do 1 měsíce od vzniku pracovního poměru. Pozor, to platí i o změnách těchto údajů. Zmíněná informace musí ex lege obsahovat:

  1. jméno, popřípadě jména a příjmení zaměstnance a název a sídlo zaměstnavatele, je-li právnickou osobou, nebo jméno, popřípadě jména a příjmení a adresu zaměstnavatele, je-li fyzickou osobou,

  2. bližší označení druhu a místa výkonu práce,

  3. údaj o délce dovolené, popřípadě uvedení způsobu určování dovolené,

  4. údaj o výpovědních dobách,

  5. údaj o týdenní pracovní době a jejím rozvržení,

  6. údaj o mzdě nebo platu a způsobu odměňování, splatnosti mzdy nebo platu, termínu výplaty mzdy nebo platu, místu a způsobu vyplácení mzdy nebo platu,

  7. údaj o kolektivních smlouvách, které upravují pracovní podmínky zaměstnance, a označení účastníků těchto kolektivních smluv.



Petr Kolman

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.