Petice za změnu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání

Wednesday, November 29, 2006 ·

Cílem petice je: "Úprava Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání, která by vycházela z reálných možností škol a žáků, přičemž by samozřejmě nemělo dojít k znehodnocení již vynaloženého úsilí při vypracovávání vlastních školních vzdělávacích programů." Podpisové archy je možné zasílat rovněž do 30. listopadu!

PETICE ZA ZMĚNU
RÁMCOVÉHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU
PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ


Adresát:  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Karmelitská 7, 118 26 Praha 1 


Stávající školská legislativa se jeví na první pohled tak, jako by přinášela školám a učitelům nutnou míru autonomie, jak to vyžadují tendence ve vývoji společnosti. Ve výsledku se opak stává pravdou a dodržování současných školských právních norem dokonce ohrožuje kvalitu českého školství. Proto my, níže podepsaní, uplatněním petičního práva

p o ž a d u j e m e


změnu platného Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání ve smyslu přizpůsobení jeho požadavků reálným možnostem žáků daného věku a reálným možnostem škol, a to především přeformulováním a zredukováním závazných očekávaných výstupů tak, aby byly v souladu s jejich definicí v samotném Rámcovém vzdělávacím programu pro základní vzdělávání, tj. aby absolventům 9. ročníků základního vzdělávání byla zaručena jejich využitelnost v praktických situacích a běžném životě..

Odůvodnění

Současná podoba Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání neodpovídá svými celkovými požadavky reálným možnostem žáků daného věku ani možnostem škol. Tím se ve zkvalitňování vzdělávání, jehož je oficiálním nositelem, stává sám překážkou. Především výstupní požadavky, označované jako očekávané výstupy, ve svém komplexu a velmi často též v jednotlivostech svou náročností vysoce převyšují schopnosti žáků daného věku. Z celkového počtu 346 očekávaných výstupů závazných na konci 9. ročníku převažují výstupy faktografického charakteru, které často vyžadují daleko hlubší znalosti, než jaké lze získat na základní škole. Formulace těchto očekávaných výstupů se dostávají do rozporu jednak s novým pojetím vzdělávání, které by již nemělo být založeno především na osvojování co největšího objemu faktů, jednak s definicí očekávaných výstupů, a to samotným Rámcovým vzdělávacím programem pro základní vzdělávání; podle něho představují "předpokládanou způsobilost využívat osvojené učivo v praktických situacích a v běžném životě".

Rámcový vzdělávací program skýtá školám nové možnosti odpovídající moderním pedagogickým trendům, avšak na druhé straně mnohé z těchto možností omezuje tak, že je nelze v běžné praxi využít. Očekávané výstupy v takové podobě, v níž je Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání předkládá školám, nepředstavují rámec, ale již hotový vzdělávací program. Školám tak není umožněno vytvořit školní vzdělávací program svobodně a zohledňovat při jeho tvorbě individuální potřeby a možnosti žáků, oprávněné požadavky rodičů a učitelů, postavení školy v regionu, jak je jim nařízeno Rámcovým vzdělávacím programem pro základní vzdělávání. Následně budou školy při uskutečňování vzdělávání nuceny porušovat zásadu zohledňování vzdělávacích potřeb jednotlivce, danou školským zákonem (§ 2 odst. 1 písm. b). Školský zákon (§ 5 odst. 1) umožňuje uspořádat obsah vzdělávání nejen do předmětů, ale též do jiných ucelených částí učiva (například modulů). Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání takovou možnost nepřipouští. Povoluje sice vytvářet integrované předměty, ale integraci, která je pro rozvíjení mezioborových dovedností v současné době potřebná, podmiňuje řadou omezení, čímž připravuje školy o důležitou pedagogicko-organizační pravomoc.

Bez důkladného přepracování Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání s patřičným zohledněním aspektů vývojové psychologie a s delegováním větších pravomocí na školy uvízne proklamovaná proměna školství ve změti formalit a nespokojenosti.

V Praze dne 31. srpna 2006  Petiční výbor:  Štěpán Horálek, Děvínská 5, Praha 5 
Jan-Michal Mleziva, Vyšehradská 45, Praha 2 
Jakub Pečánka, Osadní 38, Praha 7 
Jan Tomšů, Na Vyhlídce 64, Praha 9 
Ondřej Vodička, Vladivostocká 5, Praha 10 
 
Osoba zastupující petiční výbor a příjemce podpisových archů:   Jan-Michal Mleziva
Vyšehradská 45 
128 00 Praha 2



dokument

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.