NÚOV: Evropský sociální fond bude moci podpořit projekty dalšího vzdělávání dospělých i v období 2007-2013

úterý 14. listopadu 2006 ·

Zástupci českých škol, krajských úřadů, školských institucí i Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR se sešli 8. listopadu v pražském Andel´s hotel na konferenci k otázkám Evropského sociálního fondu (ESF). Setkání zhodnotilo dosavadní průběh projektů podpořených ESF ve zkráceném plánovacím období 2004-2006. Zároveň naznačilo možnosti, které tento evropský fond nabídne českému školství v nadcházejícím sedmiletém plánovacím období 2007-2013.

Mezi úspěšně probíhajícími projekty, podporovanými ve stávajícím plánovacím období z prostředků ESF, byl na konferenci prezentován např. projekt UNIV, jehož řešitelem je Národní ústav odborného vzdělávání v Praze. "Je to klíčový projekt pro lidi, kteří např. promarnili svoji šanci v počátečním vzdělávání," komentovala význam projektu ing. Jarmila Modrá, ředitelka odboru pro záležitosti EU na ministerstvu školství ČR.

Jak vysvětlila v prezentaci hlavní manažerka projektu PhDr. Jana Bydžovská, je hlavním cílem projektu UNIV vytvořit zatím v osmi krajích ČR sítě škol, které díky vytvořeným vzdělávacím programům umožní dospělým zájemcům doplnit si kvalifikaci v řadě učňovských oborů. Novinkou je fakt, že přitom budou uznány jejich skutečné schopnosti a znalosti dosažené v průběhu života tzv. neformálním vzděláváním a informálním učením. "Tito lidé tak budou moci prokázat co už umí a doplnit si chybějící kvalifikaci, aniž by byli nuceni vracet se na celé čtyři roky zpět do školy," doplnila J. Modrá. Podle J. Bydžovské umožní navíc zapojení do projektu školám využít jejich kapacity při očekávaném poklesu počtu žáků v počátečním studiu.

"V dalším plánovacím období ESF bychom chtěli mj. rozšířit projekt do všech krajů ČR, zvýšit počet škol ve stávajících sítích a rozvíjet kariérní poradenství pro dospělé," naznačila na konferenci plány realizátorů projektu UNIV dr. Bydžovská. Jak zaznělo v následné prezentaci výhledového plánovacího období ESF, je právě projekt UNIV jedním z těch, které kritéria fondu pro nadcházející období splňují.

Dva programy pro školství

Podle informace Mgr. Barbory Hoškové, vedoucí oddělení přípravy programů EU na MŠMT ČR, představuje finanční alokace Evropského sociálního fondu pro ČR v období 2007 - 2013 částku 26,6 mld. Euro, tedy 774 mld. Kč. Hlavním koordinátorem podpory bude Ministerstvo pro místní rozvoj, podle Hoškové však bude velmi významná i suma, pro niž se zodpovědnou řídící institucí nově stává ministerstvo školství. Z celkového počtu osmnácti operačních programů v ČR jsou dva připraveny právě ve sféře MŠMT ČR. "Na tyto dva programy půjde celkem 15 procent celkové podpory z ESF, tedy asi 132 mld. Kč," avizovala na konferenci Hošková.

Také projekty v oblasti dalšího systémového vzdělávání dospělých by tak měly v plánovacím období 2007 - 2013 dosáhnout na podporu ze strany ESF. Právě další vzdělávání bude totiž jednou ze čtyř prioritních os operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, řízeného ministerstvem školství (dalšími prioritními osami programu budou počáteční a terciální vzdělávání a technická pomoc).

Na samotný operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost bude podle informace J. Hoškové finanční alokace představovat částku 61,79 mld. Kč (včetně patnáctiprocentního spolufinancování ze státního rozpočtu ČR). "Do projektů v oblasti dalšího vzdělávání bude z této sumy směřovat 20 procent, tedy 12,5 mld. Kč," doplnila Hošková. Jako příklad typického projektu, který splňuje podmínky daného operačního programu v prioritní ose Další vzdělávání, komentovali pracovníci MŠMT na pražské konferenci právě projekt UNIV.

Účastníci pražské konference se 8.11. mj. také seznámili se zkušenostmi z realizace projektů v rámci ESF v Anglii či na Slovensku. "Také u nás se budeme snažit o maximální zjednodušení žádostí o podporu z ESF," komentovala ing. J. Modrá z MŠMT ČR fakt, že právě složitost žádostí je společnou negativní zkušeností českých a slovenských žadatelů o podporu z tohoto evropského fondu. Tuto zkušenost potvrdila i řada přítomných českých pedagogů.

Bližší informace o projektu UNIV poskytnou:

PhDr. Jana Bydžovská, hlavní manažerka projektu UNIV, NÚOV, tel: 724652223, jana.bydzovska@nuov.cz

Phdr. Helena Marinková, PhD., obsahový manažer projektu UNIV, NÚOV, tel: 724652224, helena.marinkova@nuov.cz

ing. Petra Hniličková, manažer pro publicitu projektu UNIV, NÚOV, tel: 724652228, petra.hnilickova@nuov.cz


NÚOV

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.