NIDV: Nezaměstnanost absolventů škol se v posledním roce opět snížila, problematické jsou nadále obory stavební a zemědělské

pondělí 6. listopadu 2006 ·

V dubnu 2006 činil podíl nezaměstnaných absolventů na celkové nezaměstnanosti v ČR 6,8 % a oproti loňskému roku klesl o 0,5 %. Nezaměstnaných absolventů byly 33 tisíce a meziročně se jejich počet snížil o 4,4 tisíce. V předcházejícím roce ale došlo k podstatnějšímu snížení – o 11 300. Pokračuje tedy trend ke snižování nezaměstnanosti absolventů škol, který začal před třemi lety, pokles je však pomalejší. Vyplývá to z publikace Nezaměstnanost absolventů škol se středním a vyšším odborným vzděláním, kterou právě vydal Národní ústav odborného vzdělávání v rámci projektu VIP Kariéra financovaného z ESF.

Na snižování nezaměstnanosti absolventů má vliv zlepšující se ekonomická situace ČR i fakt, že absolventi mají větší možnost pokračovat ve vzdělávání na vysokých školách. Bez významu není ani to, že nárok na podporu vzniká až po 6 měsících praxe, kromě toho se změnila také definice absolventa. Podstatnou roli hraje i zvýšená nabídka nových pracovních příležitostí, kterou vytvářejí zahraniční investoři, což potvrzuje skutečnost, že ke snížení došlo hlavně v technických oborech.

Vyšší vzdělání, menší nezaměstnanost

Nezaměstnanost „čerstvých“ absolventů v dubnu 2006 představovala u vyučených

15,7  %, u vyučených s maturitou 14,%, u absolventů SOŠ s maturitou 11,0  %, u gymnazistů 4,4  %, u absolventů VOŠ 9,1  % a u vysokoškoláků 4,8  %. V porovnání s dubnem 2005 došlo k meziročnímu poklesu míry nezaměstnanosti u všech kategorií vzdělání.

Stále platí pravidlo, že čím vyšší úroveň vzdělání, tím lepší uplatnění na trhu práce. Týká se to také dlouhodobě nezaměstnaných. Z tohoto pravidla se vymykají pouze absolventi gymnázií, kteří mají poněkud nižší nezaměstnanost než vysokoškoláci. Je to způsobeno tím, že jich většina pokračuje ve studiu na vysokých nebo vyšších odborných školách.

Mezi skupinami oborů jsou velké rozdíly

Výrazné zlepšení už druhým rokem zaznamenaly strojírenské obory a nízkou nezaměstnanost absolventů si udržují také elektrotechnické obory. Naopak vyšší míry nezaměstnanosti se stále objevují u stavebních oborů. Projevuje se to zejména u učebních oborů, kde má zřejmě vliv zaměstnávání levné pracovní síly ze zahraničí. Týká se to ale také absolventů VOŠ, jimž zase konkurují vysokoškoláci a středoškoláci ze stejných oborů. Nedobrá situace přetrvává u zemědělských oborů (hlavně u maturantů a absolventů VOŠ).

V poslední době je kritizována „nadprodukce“ absolventů maturitních ekonomických oborů. Poměrně vysoký počet nezaměstnaných v těchto oborech je ale třeba srovnávat s velkým počtem absolventů. V rozporu s převládajícím míněním byla tedy míra nezaměstnanosti u těchto oborů v minulých letech stále podprůměrná a teprve v posledním roce dosahuje průměrných hodnot.

Nejnižší míru nezaměstnanosti vykazují dlouhodobě u všech kategorií vzdělání zdravotnické obory, což zřejmě znamená, že by se měla zvýšit jejich kapacita a tedy také počet přijímaných žáků i absolventů.

Nezaměstnanost absolventů v krajích

Poměrně velké rozdíly v nezaměstnanosti absolventů v jednotlivých krajích jsou značně závislé na celkové míře nezaměstnanosti. Absolventi v krajích s nižší nezaměstnaností se uplatňují na trhu práce lépe než jejich kolegové v krajích s velkou nezaměstnaností. Nejméně jsou proto nezaměstnaností postiženi absolventi v Praze, naopak je tomu v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Přesto nejde o úplně přímou úměrnost. Např. v Ústeckém kraji je celková nezaměstnanost vyšší než v kraji Moravskoslezském, ale nezaměstnaných absolventů škol je zde méně.

Analýzy nezaměstnanosti absolventů škol jsou součástí systémového projektu ministerstva školství VIP Kariéra, který je financován z Evropského sociálního fondu a rozpočtu ČR. Realizují ho Národní ústav odborného vzdělávání a Institut pedagogicko psychologického poradenství.

Podrobnější informace naleznete v publikaci Nezaměstnanost absolventů škol se středním a vyšším odborným vzděláním, která je i na webových stránkách www.karieroveporadenstvi.cz.

Rádi zodpovíme vaše dotazy:

Ing. Jiří Vojtěch, vedoucí oddělení analýz potřeb trhu práce NÚOV

e-mail: vojtech@nuov.cz

Jeny Festová, NÚOV,

e-mail:festova@nuov.cz

Zoja Franklová, NÚOV

e-mail: zoja.franklova@nuov.cz

mobil: 776 183 126



NIDV

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.