Marta Slawinská: Konec ICT v Čechách?! aneb Koukněme se za hranice!

pondělí 20. listopadu 2006 ·

Na celostátní konferenci polských informatiků „5 Ogólnopolski Zjazd Opiekunów Szkolnych Pracovni Internetowych“ konané ve dnech 19.-21. května 2006 v Mrozach v Polsku poblíž Warszawy jsem si zakoupila učebnice informatiky pro základní školy a všeobecná gymnázia. Tyto inspirující vzdělávací obsahy všech tří učebnic informatiky jsem přeložila do českého jazyka a překládám je touto formou české informatické veřejnosti jako podklad k další diskusi na téma RVP G.  

Při čtení těchto učebnic informatiky není možné si nevšimout uvedených aspektů, které jsem si dovolila shrnout do následujícího desatera jejich vzdělávacího obsahu:

  1. často začíná slovesy na počátku jednotlivých bodů obsahu, které působí naprosto přirozeně a vedou čtenáře k činnostnímu učení a získávání dovedností

  2. klade mimořádný důraz na pochopení podstaty všech procesů probíhajících v počítači

  3. systematicky a neustále vede čtenáře k rozvoji analytického a logického myšlení a systémového přístupu k řešení problémů

  4. je vhodně uveden do kontextu historie, každodenního života a s výhledem do budoucnosti

  5. je demonstrován na celé škále různých druhů software

  6. je poměrně úzce provázán s matematikou

  7. je didakticky vhodně uspořádán od jednoduchých dovedností ke složitějším

  8. klade důraz na praktické využití získaných dovedností na mnoha příkladech z praxe

  9. vede studenta k důsledné přípravě na státní maturitní zkoušku z informatiky, která je v Polsku zároveň přijímací zkouškou na vysoké školy

  10. je v současné době vyučován na gymnáziích se všeobecným zaměřením v celém Polsku

Informatikové si zajisté povšimnou, že tento vzdělávací obsah našich sousedů poměrně ostře kontrastuje se současným vzdělávacím obsahem ICT v RVP G a věřme, že uvedený zahraniční příklad by se mohl stát dostatečnou výzvou pro urychlenou revizi stávajícího obsahu a inspirací a motivací pro tvorbu nového vzdělávacího obsahu oblasti ICT v návrhu RVP G v naší republice.

Informační a komunikační technologie jsou ve školském zákoně postaveny jako rovnocenná oblast například matematice. Je tedy zcela nepochopitelné a neomluvitelné, že v dnešní informační společnosti s důrazem na každodenní využívání ICT se v návrhu RVP G ocitly ICT v roli Popelky s nulovou dotací povinných vyučovacích hodin a s mizerným vzdělávacím obsahem, ba vzdělávací obor či slovo informatika se v textu RVP G vůbec nevyskytuje.

V Dlouhodobém záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR (DZ ČR) na str. 14 v tabulce strategických směrů a cílů Evropské unie ve vzdělávání je uveden strategický směr 1.4: „Zvýšit účast na studiu přírodovědných a technických oborů“.  Ve všech přírodovědných a technických oborech má Informatika své nezastupitelné místo a ICT v nich sehrávají klíčovou úlohu.

V DZ ČR na téže straně je dále uvedeno: „Je třeba rovněž zvýšit počet studentů, především žen, ve studiu matematiky, přírodních věd a technických oborů a zvýšit počet pracovníků ve výzkumu a vývoji.

Stávající zastaralý a zkostnatělý charakter a obsah vzdělávací oblasti ICT v RVP G s nulovou dotací povinných hodin a tedy i s nulovou prioritou je takto dokonce v rozporu s tímto strategickým celostátním dokumentem.

Věřme, že vysokoškolským profesorům technických vysokých škol, středoškolským gymnaziálním informatikům a dalším aktivním zainteresovaným lidem není tato závažná situace lhostejná a učiní maximum pro modernizaci vzdělávacího obsahu ICT a tím i záchranu reputace návrhu dokumentu RVP G.

Odkazy na originální obsahy učebnic informatiky v polském jazyce pro zájemce:

Pro základní školy: http://www.migra.pl/download/inne/ip/spis%20informatyka%20sp.pdf

Pro všeobecná gymnázia: http://www.migra.pl/?szk=4&m=11&detail=6&cat=shttp://www.migra.pl/?szk=4&m=11&detail=11&cat=s

Nakladatelství MiGra: www.migra.pl

K těmto učebnicím informatiky jsou samozřejmostí CD i webová podpora s možností stažení všech uváděných učebnicových příkladů.



Marta Slawinská

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.