Josef Duhajský: Opět je tu týden vědy a techniky

pondělí 6. listopadu 2006 ·

Přednášky, výstavy, kulatý stůl, vědecké kavárny, interaktivní hry a otevřené dveře do vědeckých pracovišť nabízejí středoškolským i vysokoškolským studentům a veřejnosti možnost seznámit se se světem vědy. Letošní Týden vědy a techniky se uskuteční v Praze, Brně, v Českých Budějovicích a v Ostravě.

Akademie věd České republiky pořádá od 6. do 12. listopadu Týden vědy a techniky 2006. Týden vědy a techniky je aktivitou, jíž Akademie věd ČR popularizuje práci svých vědeckých ústavů. Využijte této akce k popularizaci vědy i na vaší škole.

Na stránkách Týdne vědy a techniky 2006 můžete vybírat z letošní bohaté nabídky:

Přednášky se letos uskuteční v Brně, Českých Budějovicích, OstravěPraze. Loni byl u některých přednášek trochu problém v tom, že kapacita sálů nestačila zájmu publika. Proto se raději v případě vašeho zájmu zúčastnit se některé z letošních přednášek raději informujte dřív, než vyrazíte. Loni bylo možné sledovat přednášky konané v Praze na Národní třídě on-line prostřednictvím internetu; zda se s on-line přenosem počítá i letos, jsem zatím nezjistil. Ale nerad bych si tu opět stěžoval na pomalé připojení k internetu, takže vám raději doporučím další doprovodné akce.

Kulatý stůl proběhne ve středu 8. listopadu, můžete navštívit výstavy, mimořádné přednáškydalší akce.

Tradičně bohatá je nabídka Dnů otevřených dveří. I zde doporučuji, abyste se v případě zájmu navštívit některé pracoviště domluvili předem, obzvlášť pokud ho budete chtít navštívit i s vašimi žáky. Z této nabídky si asi nejspíš vyberou kolegové s aprobací biologie, chemie a fyzika, ale najdete v ní třeba i Historický ústav AV ČR nebo Ústav pro jazyk český AV ČR, takže humanitní kolegové mohou též vyrazit na exkurzi. Hlavně ale své žáky o této akci informujte. Pokud budou mít zájem, najdou cestu i sami.

Je potěšitelné, že popularizaci vědy si všímá stále více institucí, což je znát i na zvětšujícím se počtu mediálních partnerů Týdne vědy a techniky (viz tisková zpráva věnovaná Týdnu vědy a techniky).

Týdne vědy a techniky si média už nějakou dobu všímají, takže věřím, že většina z vás už o něm ví. A protože jsem o něm na České škole referoval  už před rokem , shrnu stručně možné využití Týdne vědy a techniky ve škole.

Zúčastněte se některé z akcí příští týden přímo. Doporučte Týden vědy a techniky žákům ve škole (můžete třeba společně s nimi prohlédnout webové stránky věnované této akci). Využijte informace z nabídky Týdne vědy a techniky později  (webové stránky ústavů pro vás mohou být zajímavou inspirací, seznam pracovišť nabízí kontakty, které umožňují domluvit návštěvu i někdy jindy než příští týden).

V každém případě vám opět přeji hezký týden plný vědy a techniky.



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.