Josef Duhajský: Applety Waltera Fendta pro fyziku a matematiku česky

úterý 21. listopadu 2006 ·

Vysvětlovat dnes někomu, co jsou applety? Nenosím dříví do lesa? Navíc applety Waltera Fendta mi připadají známé až notoricky. Ale možná se opět mýlím. A třeba navíc i vám, stejně jako mně, zatím unikala rok stará „novinka“, že na internetu už jsou applety Waltera Fendta i česky.

Českou mutaci appletů Waltera Fendta jsem mimochodem objevil (jako obvykle náhodou) asi před 14 dny, když jsem hledal Googlem „něco“ na prezentaci z vlnové optiky, konkrétně heslo „interference světla“. Dva z nabídnutých odkazů mě rychle dovedly k appletům Ohyb světla na dvojštěrbině (viz obrázek)

a Ohyb světla na štěrbině, které mi připadaly povědomé.

Ale raději pár poznámek k české verzi těchto appletů:

Tyto applety Vám budou fungovat pouze v případě, že máte na svém počítači nainstalované JAVA příslušenství (verze 1.4.2). To je ostatně uvedeno i na stránce fyzikálních appletů Waltera Fendta v české verzi, kde se dovíte i to, že toto příslušenství můžete stáhnout z adresy Sun Microsystems. Takže, jestli se vám po klepnutí na dva výše uvedené ohybové odkazy v okně appletu neobjevuje něco podobného obrázku výše, je třeba instalovat Javu 1.4.2. Pak budete moci v okně appletu ovládat vlnovou délku, vzdálenost štěrbin atd., podle toho, který applet použijete.

Čeština asi většině z nás přece jen vyhovuje víc než jiný jazyk, a pokud posléze navštívíte tyto stránky s žáky, věřím, že i jim bude česká verze appletů připadat srozumitelnější. Další „samozřejmostí“ je to, že applety Waltra Fendta jsou nejen fyzikální, ale též matematické

a astronomické.

Na stránce matematických appletů věnujte pozornost Technické poznámce o Java podpoře a možnosti stažení appletů na vlastní server, případně se obraťte na příslušné odborníky u vás ve škole.

Poznámce k překladu přidávám osobní poděkování Miroslavu Panošovi z Gymnázia Jaroslava Vrchlického v Klatovech. Pochopitelně jsem po zjištění překladatele pátral po dalších inspiracích v Klatovech. Tamější Fyzikální kabinet možná bude inspirací i pro vás. Za Fyzikální výukové prezentace posílám kolegům z Klatov ještě jedno aktuální poděkování. Myslím, že v jejich Fyzikální kabinetu jsem rovněž nebyl dnes naposled.  

Některé z appletů Waltera Fendta mi připadají vhodnější pro základní školy, jiné pro gymnázium, mnohé jsem osobně úspěšně využil na nižším i vyšším gymnáziu. Rozhodně

jsem však přesvědčen o tom, že pro první seznamování učitelů i žáků s možnostmi appletů je česká verze appletů Waltera Fendta velmi vhodná. A vy se o tom, pokud už je dávno nepoužíváte, můžete opět nejlépe přesvědčit sami.



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.