Jan Wagner: Zkuste si „One Laptop Per Child“ ve VMware Player!

středa 29. listopadu 2006 ·

Projekt dodávek „stodolarových“ notebooků do rozvojových zemí vyvolává stále mnoho pochybností. Není divu, jde o počítač zcela nové kategorie a nedokážeme si ho a jeho použití ani představit. První možností osahání vlastností OLPC je využití virtuálního stroje VMware Player, který je dostupný zdarma.

Projekt stodolarového notebooku non-profit organizace One Laptop Per Child dostal v létě nový název  2B1: The Children`s Machine , aby byl krátce na to označován jen jako B1 nebo XO. Před několika dny bylo vyrobeno prvních deset kusů v podstatě sériovém provedení a byly distribuovány v běžném balení. Takže si zopakujme technické parametry (podrobný popis):

  • LCD display o úhlopříčce 7,5“ s rozlišením 640 na 480 bodů v barevném režimu (VGA) nebo plných 1200 na 900 bodů v monochromním

  • 366MHz x86 procesor AMD Geode GX-500@1.0W

  • 128 MB RAM DDR266

  • 1 MB flash ROM pro LinuxBIOS

  • 512 MB flash paměti pro data

  • Wi-Fi, přičemž OLPC funguje jako router i ve vypnutém stavu

  • videokamera s rozlišením 640 na 480 bodů (VGA, 30 fps)

  • 3 USB 2.0 konektory a slot na paměťové karty SD

  • rozměry 193 × 229 × 64 mm

  • hmotnost pod 1,5 kg

Pomocí technologie virtualizace počítačů můžeme vytvořit více virtuálních počítačů na jednom fyzickém počítači. Za vedoucí společnost v oblasti technologie virtualizace je považována VMware, která vloni představila nový produkt s názvem VMware Player. Jak jeho název napovídá, umožňuje spouštět v operačních systémech MS Windows či Linux předem připravené virtuální stroje vytvořené pomocí dalších produktů společnosti VMware Workstation, GSX Server nebo ESX Server. Na stránkách VMware naleznete ke stažení zhruba tři stovky různých virtuálních strojů, nás ale dnes zajímá virtuální stroj OLPC (nebo pod novým názvem Children`s Machine XO-1) který nabízí Tom Hoffman, project manager SchoolTool, na svém blogu Tuttle SVC.

Postup vyzkoušení virtuálního OLPC je jednoduchý:

  1. Stáhněte si instalátor the VMware Player a spusťe ho.

  2. Stáhněte si archiv ZIP s obrazem virtuálního stroje (mirror) a dekomprimujte ho.

  3. Po spuštění VMware Player si vyberte konfigurační soubor (VMware Configuration File) z dekomprimovaného archivu s názvem OLPC.VCX.

  4. A můžete experimentovat…

Nejprve se zobrazí průběh virtuálního bootu systému Linux, vytvořeného ve spolupráci se společností Red Hat na bázi Fedora Core:

Po chvíli se zobrazí s rozlišením VGA pracovní plocha grafického uživatelského rozhraní Sugar:

Pokud najedeme myší ke kraji plochy, objeví se kolem dokola plochy panel nástrojů s jednoduchými a poněkud nezvyklými ikonkami:

Vlevo nahoře jsou ikonky pro práci se sítí, dole ikony aplikací. Jako první jsem si vyzkoušel jednoduchý WWW prohlížeč vycházejícího z xulrunner:

Google se zobrazil v české verzi, ale české písmo nebylo bez chybičky, funguje tu jen kreslené české písmo:

Podobně jednoduše vypadá i implementace textového editoru Abiword a dalších aplikací. Dnešní aplikace jsou ale na displayi s rozlišením VGA provozovatelné bez úprav jen s obtížemi, open source komunita si jistě v krátké době poradí. Z českých výukových titulů mají největší šanci multiplatformí tituly využívající technologie Macromedia Flash, zatím se ale při spuštění některých souborů SWF objevily problémy.

Se skutečnými OLPC se v České republice asi v brzké době nesetkáme, ale některé iniciativy OLPC přesto považují i za možný nástroj pro podporu kurikulární reformy. Nejsme sice rozvojovou zemí (ale jen krátce!) a s centrálními dodávkami ICT do škol máme nepříliš dobré zkušenosti, ale co kdyby? Může vůbec počítač každému dítěti vyvolat pozitivní přerod kvantity v kvalitu? Můžeme ale položit i jiné otázky, nebyla by participace na podobném projektu zajímavým businessem i pro četné absolventy škol?



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.