Jan Wagner: Na myšlenkové mapy s FreeMind

Monday, November 27, 2006 ·

Myšlenková mapa je graficky uspořádáný nelineární text, často doplněný grafickými symboly nebo obrázky, s vyznačením souvislostí či struktury. Po staletí byla využívána k učení, pamatování, grafickému zobrazení nebo řešení problémů, v moderní podobě je spojena se jménem kanadského psychologa Tony Buzana. Ve škole se mohou myšlenkové mapy používat od první třídy a je možná i jejich příprava s pomocí řady aplikací na PC. Součástí FreeMind je i online prohlížeč.

Nebudu rozebírat, co jsou myšlenkové mapy a ani jejich aplikaci ve škole, pro další informace využijte odkazy na konci článku. Cílem článku je jen upozornit na open source multiplatformní aplikaci FreeMind, která je napsaná v programovacím jazyce Java, je lokalizovaná do českého jazyka, je distribuována pod GNU General Public License, takže ji můžete zdarma používat a můžete zkoumat i její zdrojový kód. Je tedy snadno a rychle použitelná i na vaší škole. K dispozici je pro MS Windows (potřebujete Java Runtime Environment 1.4 a vyšší), Debian Linux, SuSE 9.x Linux, MAC OS X a další operační systémy.

Instalační soubor aplikace FreeMind má velikost necelých 8 MB, prohlížeč ve formátu JAR, který je použitelný i online má velikost 313 kB. Instalace je bezproblémová, aplikace se spustí ihned v českém jazyce. Možnosti aplikace FreeMind si můžete prohlédnout v ukázkové myšlenkové mapě (700 kB):

Pro oživení myšlenkových map máte v aplikaci FreeMind k dispozici velké množství grafických symbolů pro naznačení důležitosti a emocí (staré známé smajlíky, výstražné znaky a další.), jednotlivé záznamy můžete umístit do bublin nebo připravit ve formě hypertextových odkazů. V myšlenkových mapách můžete dále používat obrázky, různé styly písem a barvy. Podrobný popis naleznete v seriálu  Vladimíra Otta  na serveru www.abclinuxu.cz . Aplikace FreeMind nabízí při komunikaci s dalšími aplikacemi překvapivě mnoho možností, ať už jde o přenos dat pomocí schránky nebo o exporty a importy dat do a z různých souborových formátů. Nejčastěji používaný bude pravděpodobně export do HTML souboru zobrazitelného takřka v jakémkoli WWW prohlížeči (viz zajímavý příklad), je však možné generovat i statické dokumenty ve formátech PDF či rastrové i vektorové obrázky.

Podívejte se i na několik ukázkových screenshotů z domácí stránky FreeMind:

FreeMind-computer-knowledge-thumb.png  FreeMind-learning-german-thumb.png
FreeMind-freemind-development-thumb.png  FreeMind-my-health-thumb.png

Jako ukázku praktické aplikace jsem vybral výpisky z knihy Mela Thompsona Přehled etiky, které připravil s pomocí FreeMind Pavel Kasik a publikoval je na blog.paxik.net/:

Odkazy:



Jan Wagner

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.