Jan Wagner: Grafická kalkulačka GraphApplet: v jednoduchosti krása

pátek 3. listopadu 2006 ·

Čtvrstoletí osobních počítačů, dříve nazývaných IBM PC kompatibilní, stále ještě nevymazalo z paměti a ani z nabídky světových výrobců takzavané grafické kalkulátory. Jejich cena je sice stále nižší, ale někdy stejnou práci udělá šikovná aplikace. Vyzkoušejte si multiplatformní GraphApplet přímo online!

Na stránkách České školy naleznete celou řadu aplikací pro zobrazení grafů a průběhů funkcí a jejich přehled  Výukové aplikace pro matematiku a geometrii ke stažení zdarma  zaznamenal značný zájem čtenářů. Podobných aplikací jsou ale možná stovky a každou chvíli narazíme na další a další. U některých oceňujeme jejich propracovanost, někde zvládnuté uživatelské rozhraní či dostupnou metodiku pro použití ve výuce. Někdy stačí jeden pohled a oceníme přímočarou jednoduchost.

Grafické kalkulačky jsou na trhu stále, školám je nabízena například TI-83 Plus R, řadu grafických kalkulaček nabízí i HP a další výrobci. Připomenu jen trochu historie: první kapesní kalkulačka byla uvedena na trh v roce 1969, první vědecká kalkulačka byla uvedena na trh o tři roky později. Legendární programovatelná TI-58 se objevila v roce 1976 a v témže roce začaly být zaváděny LCD displaye, které umožnily i grafický výstup. Tím byl v podstatě vývoj kalkulaček na svém konci, zkvalitňoval se jen výstup, zvyšoval se výkon a zvětšovala se paměť. Dnes se funkce kalkulaček přesunuly i do mobilů a je tu i silná kategorie PDA (i když nyní fúzující právě s mobily). A pro PC jsou k dispozici aplikace nahrazující kalkulačky všeho druhu, řada z nich přímo simuluje oblíbené typy kalkulátorů TI nebo HP.

Vraťme se k aplikaci GraphApplet 1.05, její autor Patrik Lundin pro vývoj použil programovací jazyk Java, takže jde o multiplatformní aplikaci, která může pracovat i na webové stránce online. Distribuční archiv ZIP o velikosti 111 kB obsahuje dvě knihovny o celkové velikosti 82 kB, které jsou pro chod potřebné, dále tu je ukázková HTML stránka s popisem aplikace a i zdrojové kódy. Ovládání aplikace je jednoduché: do vstupního pole vlevo nahoře můžeme přímo zadávat požadovanou funkci jako například xcos(x) nebo 5x^3-6x a po stisku tlačítka pro vykreslení se graf zobrazí vpravo ve čtvercovém poli.

Vložení do HTML stránky je jednoduché pomocí kódu (soubory cjmath.jargapplet.jar musí být ve stejné složce):

<applet archive="cjmath.jar,gapplet.jar" code="GraphApplet.class" width=655 height=360>
</applet>

Výsledek pak vypadá takto:

Na stránce autora www.lundin.info naleznete podrobný popis ovládání, ale díky intuitivnímu ovládání můžeme experimentovat přímo. Odkaz na stažení naleznete v naší rubrice  Výukové programy .



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.