Jan Wagner: 132 miliard korun z ESF: kolik a pro koho?

středa 15. listopadu 2006 ·

Setkání k Evropskému sociálnímu fondu „Vzdělávání pro konkurenceschopnost 2006“ pořádané MŠMT se uskutečnilo 8. listopadu v Andel´s hotel Prague za účasti zástupců školských zařízení, vzdělávacích institucí, krajských úřadů, výzkumných institucí a dalších zájemců. Cílem setkání bylo představit vybrané projekty z oblasti vzdělávání, realizované v programovém období 2004-2006 s podporou ESF, předání zkušeností z praxe a srovnání s projekty a programy některých členských států EU. Představen byl i nový operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, který umožní využívání prostředků z ESF v oblasti vzdělávání v období 2007-2013.

Setkání zahájil I. náměstek ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Ing. Marek Mora, moderátorkou byla ředitelka odboru pro záležitosti EU Ing. Jarmila Modrá. V úvodním bloku vystoupili zahraniční hosté - Diana Jabłońska z Generálního ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Evropské komise, která se ve svém příspěvku zaměřila na proměny ESF z pohledu Evropské komise, především se zmínila o změnách pro léta 2007-2013 (prezentace ke stažení ve formátu PPT, 230 kB). Nad zkušenostmi s podporou ESF ve Velké Británii se zamyslel ředitel evropských programů Regionální rozvojové agentury pro Jihozápad Anglie Phil McVey (prezentace ke stažení ve formátu PPT, 428 kB) a nad zkušenostmi s využitím ESF na Slovensku PhDr. Miriam Kovačiková, ředitelka odboru pro ESF Ministerstva školství Slovenské republiky.

Příklady z „dobré praxe“ byly prezentovány realizátory národních, systémových a grantových projektů v programovém období 2004-2006. Konkrétně šlo o národní projekt „Zavádění rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání do praxe“ (Koordinátor) realizovaný Národním institutem pro další vzdělávání (NIDV), realizaci systémového projektu „Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé“ (UNIV) z Národního ústavu odborného vzdělávání (NUOV).

Pro základní a střední školy je určitě zajímavý a inspirující grantový projekt Opatření 3.1 OP RLZ „Tvorba a realizace vzdělávacích kurzů pro dospělé zaměřených na oblasti klíčových kompetencí“ prezentoval ředitel Obchodní akademie Břeclav PhDr. Leo Čuda s Ing. Janou Dyčkovou. Podrobnosti naleznete na webu s vtipným názvem Pane, klikněte levým.

Dále byl prezentován grantový projekt Opatření 3.2 OP RLZ „Aprobační rozšiřující studium pro učitele základních a středních škol Moravskoslezského kraje v environmentálních, informačních, komunikačních a strojírenských oborech“ z Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava (prezentace ke stažení ve formátu PPT, 1,4 MB).

Živé prezentace „z praxe“ bylo zbytečně uvedeny a tedy i kráceny amatérskými videoklipy, jejichž úroveň byla srovnatelná s produkty žáků četných základních škol. Jen o málo lépe se dá hodnotit i nové logo Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a typografickým paskvilem byla přeložená prezentace Diany Jabłońské. Ale to naštěstí není tak podstatné: klíčová bude schopnost MŠMT zvládnou řízení čerpání z ESF v dalším období.

Ředitelka odboru pro záležitosti EU Ing. Jarmila Modrá na závěr vystoupila se závěrečným příspěvkem na téma Srovnání současného a budoucího programovacího období (prezentace ke stažení ve formátu PPT, 170 kB) a Mgr. Barbora Hošková, vedoucí oddělení přípravy programů EU, představila nový Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (prezentace ke stažení ve formátu PPT, 170 kB), který umožní využívání prostředků z ESF v oblasti vzdělávání v období 2007-2013. Z této prezentace vyjímám:

  • finanční alokace pro ČR z fondů EU: 26,6 mld. €, tj. 774 mld. Kč, 15 % je spoluúčast ze státního rozpočtu

  • Ministerstvo pro místní rozvoj je hlavním koordinátorem

  • celkem v ČR připraveno 18 operačních programů (tématické a regionální), z toho 2 operační programy bude realizovat MŠMT (celkem 15 % veškeré pomoci pro ČR; cca 132 mld. Kč)

  • realizace: 1.1. 2007 - 31.12. 2013, resp. 2015 – první výzvy k podání projektů ale můžeme očekávat až v polovině příštího roku

Základních a středních škol se týká především tak zvaná Prioritní osa 1 (sic) s oblastmi podpory:

  • Zvyšování kvality ve vzdělávání

  • Rovné příležitosti žáků, včetně žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

  • Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení,

ale také Prioritní osa 3 „Další vzdělávání“ s oblastmi podpory:

  • Systémový rámec dalšího vzdělávání

  • Individuální další vzdělávání

  • Podpora nabídky dalšího vzdělávání

V řídící činnosti MŠMT je třeba zajistit maximální transparentnost, která bohužel nebyla dosud dostatečná. Určitě by nebylo dobré, aby se například čerpání z ESF orientovalo na prioritní podporu přímo řízených organizací MŠMT. Téma je určitě pro české školství klíčové, další informace budeme přinášet průběžně, sledujte rovněž stránky MŠMT k této problematice.



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.