SKAV: Kulatý stůl SKAV: Škola a individualita dítěte - jde to dohromady?

Tuesday, October 17, 2006 ·

Stálá konference asociací ve vzdělávání (SKAV) a Středisko vzdělávací politiky PedF UK zvolily pro svůj pravidelný kulatý stůl 19. 10. 2006 v ZŠ Vodičkova velmi reálné téma: „Škola a individualita dítěte - jde to dohromady?“.

Každý z nás osobně i ze svého okolí má jistě s individualizací výuky nebo naopak jejím nedostatkem své zážitky. Spolu s panelisty se budeme moci zamyslet, zda musí být škola a potřeby dítěte opravdu v protikladu a zda je dobré děti již od raného věku třídit.

Odborný pohled na otázky, co je to inkluzivní škola a jaké jsou názory na společnou výuku všech typů dětí u nás a v zahraničí, nám poskytne PhDr. Věra Vojtová, Ph. D. z Katedry speciální pedagogiky Masarykovy univerzity v Brně. Česká společnost inkluzi spíše odmítá (dokládá to enormní zájem o třídy pro nadané děti, školy s rozšířenou výukou a osmiletá gymnázia). Dr. Vojtová se zamyslí nad důvody, proč by měla či neměla být škola pro všechny, a jaká úskalí má inkluze i exkluze.

S názorem Evropské komise na význam a zajišťování efektivity a spravedlivosti ve vzdělávání nás seznámí RNDr. Pavla Polechová, CSc., z odboru MŠMT pro záležitosti EU, která také v minulých letech realizovala úspěšné projekty na téma inkluzivní školy.

Velký problém je v tom, zda učitelé umí individualizovat výuku podle potřeb žáků a zda jsou na to připraveni. Bude nás také zajímat, zda dostávají nějakou podporu. S projektem Školní poradenské pracoviště Institutu pedagogicko psychologického poradenství nás seznámí členka týmu PaedDr. Renata Wolfová, speciální pedagog.

Průzkum, nakolik umí učitelé diagnostikovat potřeby svých žáků a přizpůsobit jim styl své výuky, si provedl PaedDr. Tomáš Houška. Chtěl vědět, zda učitelé mají dostatečný repertoár metod a proč stále dávají přednost frontální výuce. Svá zjištění využil v projektu Inkluzivní škola, který nabízí školám v Praze pomoc při přípravě individualizované výuky.

Mgr. Ivana Kočová, ředitelka ZŠ Chotýšany, má s individualizovanou výukou několikaleté praktické zkušenosti. Zeptáme se jí, jak musí učitel přistupovat k dětem se speciálními vzdělávacími potřebami a jaké nároky to na něj klade. Bude nás zajímat, co to přináší učiteli i všem žákům, jestli to stojí za tu námahu a jakou podporu by učitelé potřebovali. 

Moderátorem kulatého stolu bude RNDr. Jindřich Kitzberger, předseda SKAV. Předpokládáme, že téma bude zajímat jak ředitele a učitele, tak pedagogické odborníky.

Výstup z kulatého stolu bude uveřejněn na www.skav.czwww.ucitelske-listy.cz .

Diskusní setkání u kulatého stolu jsou spolufinancována Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky, rozpočtem hl. m. Prahy, Fund for Education při International School of Prague a Nadací Open Society Fund Praha. 

Kontakt: Jana Hrubá, jana.hruba@skav.cz


SKAV

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.