Petr Kolman: Školy také musí poskytovat informace podle zákona č.106/1999 Sb., kdo je ale odvolací orgán?

úterý 17. října 2006 ·

Otázka:  Psali jste o právu na informace a že základní školy také musí poskytovat informace podle zákona č.106/1999 Sb. Chci se zeptat,  kdo je odvolacím orgánem u „základky“, jako příspěvkové  organizace obce, je to  ředitel této školy?

Odpovědˇ:

Základní a střední školy (i VOŠ) jsou také tzv. povinnými subjekty, které musejí poskytovat informace v režimu zákona č.106/1999 Sb. (takže nejen ministerstva a další úřady, jak se leckdy  mylně domnívá laická veřejnost).  

In media: Po letošní „velké jarní“ novele z. č. 61/2006 Sb. která změnila a doplnila z.č.106/1999 Sb., již není odvolacím orgánem vámi zmíněný ředitel ZŠ, ale relevantním odvolacím orgánem ve věcech svobodného přístupu k informacím je rada obce, protože jen ta plní funkce zřizovatele školy, jak to stanoví § 102/odst.2 zákona o obcích . 

U škol zřizovaných krajem (např. gymnázia) vykonává funkce zřizovatele rada kraje (jejíž kompetence vymezuje především zákon o krajích) a tato krajská rada je i odvolacím orgánem ve věcech svobodného přístupu k informacím.   

Podtrženo a sečteno: Dříve to byl ředitel školy, nyní je odvolacím orgánem rada obce (resp. kraje). 



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.