Oldřich Suchoradský: Šachy jako výchovný prostředek

Tuesday, October 24, 2006 ·

Jednou z možností jak naplnit volný čas dětí je královna her – šachy. Jsou šachy pro mladé zajímavé i v současné elektronické éře? Zájem přesvědčuje, že svoji pozici zatím uhájily. V těchto dnech vstoupila královská hra do povědomí širší veřejnosti zásluhou „záchodové“ aféry při právě skončeném souboji o titul světového mistra. Ve prospěch hry hovoří, že dokázala zachytit technický pokrok a proto šachy často najdeme mezi nainstalovanými programy v počítačích mladé generace.

Bohatá historie

Šachy jsou v prvé řadě společenskou hrou. Jejich historie se kryje s historií lidstva. Ačkoliv se po celou dobu existence snaží šachisté najít recept, jak se v ní zdokonalit a stát se neporazitelným, dosud se to nikomu dlouhodobě nepodařilo. A zdá se, že to nedokáží současné nejdokonalejší počítače. Tajemství úspěchu v šachové hře po staletí podněcovalo hráče k hledání postupu vedoucího k výhře v dávné minulosti a stejné úporné hledají stejnou cestu i hráči současní.

Šachy jsou zábava

Většina chápe šachovou hru jako zábavu a náplň volného času. Výhodou královské hry je, že není omezena věkem. V šachové partii si dobře zahraje pětiletý klouček s devadesátiletým kmetem. A hrát se dá všude – v kavárně, v klubovně oddílu, nebo v teple domova. Ale stejně dobře v přírodě. V parku na lavičce nebo na písku mořské pláže. K šachové partii není nutné znát dorozumívací jazyk soupeře. Pravidla jsou jednotná, neměnná a všem hráčům srozumitelná.

Šachy jsou věda

Po dobu existence šachu se řeší otázka, kam šachy zařadit. Mnozí tvrdí, že hraní se blíží vědeckému bádání. O šachu existují tisíce návodů, učebnic a různých příruček a časopisů. V nich jsou do detailu rozebrány všechny fáze šachové partie. Od zahájení přes kombinace ve střední části partie až po koncovky. Jiné publikace se věnují strategii při hře. Zajímavé jsou otázky psychologie vedení boje v šachové partii. Není divu, že pro někoho jsou šachy vědou.

Šachy jako sport

Pro šachisty jsou organizovány nejrůznější soutěže – turnaje. Mají formu přímého osobního střetnutí u společné šachovnice. Ale šachy lze hrát také na dálku - korespondenčně nebo telefonicky a samozřejmě i po internetu. Soutěžit mezi sebou mohou jednotlivci i kolektivy - družstva. Hraje se může o přeborníka školy, města, regionu, republiky, Evropy i světa. A to v různých věkových kategoriích. Pro soutěžící hráče jsou šachy plnohodnotným duševním sportem..

Význam šachu pro děti a mladé lidi

Šachová hra přináší potěšení, zábavu a naplnění osobních ambicí hráči každého věku. Zvlášť vhodné jsou pro děti a mládež. Šachy jsou ideální a přijatelná náplň volného času dětí již od mateřské školy. Jsou prostředkem k navázání komunikace s kamarády. Jasně daná pravidla vedou k vytvoření ideálních charakterových a volních vlastností. Soutěže učí mladé hráče aktivitě, ale také ke schopnosti uznat kvalitu a schopnosti soupeře. Jsou vhodným nástrojem vlastního a objektivního sebehodnocení. Těm úspěšným umožňuje účast v soutěžích poznávat nové kraje a země. Naučit se komunikovat s lidmi různého věku, rasy a kultury. Kdo se šachu věnuje soustavně a intenzivně, naučí se zároveň základům vědeckého přístupu k řešení problému. Šachy tím naplňují hypotézu, že jsou nejen dobrou zábavou, ale také zajímavým sportem a částečně i vědou.

Soutěže pro školní mládež

V těchto dnech je možné organizovat účast základních a středních škol v soutěži, organizované Českým šachovým svazem, za podpory Ministerstva školství a tělovýchovy. Základní či střední škola, která uspořádá svůj školní přebor, se může své reprezentanty, vzešlé z přeboru školy, přihlásit nejdříve do okresního přeboru čtyřčlenných družstev. Základní školy mají dvě věkové kategorie - do 5. a do 9. ročníku. Vítězové postupují dál - do krajského kola. Soutěž vrcholí v celostátním finále, kde se utkají vítězové krajských kol. Máte-li na škole alespoň čtveřici zájemců o královskou hru, zkuste schopnosti svých žáků v této zajímavé soutěži, která má víc než dvacetiletou tradici..

Bližší informace k organizaci soutěže a potřebný hrací materiál vám půjčí i v nejbližším šachovém oddíle. Termíny a pravidla soutěže najdete také na internetu, například na adrese http://www.chess.cz/web/mladez/souteze/prebor-skol/rozpis.html.



Oldřich Suchoradský

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.