MŠMT: Prodloužení základního vzdělávání žáků se zdravotním postižením na deset ročníků

Monday, October 23, 2006 ·

V souladu s ustanovením § 46 odst. 3 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), „může základní vzdělávání pro žáky se zdravotním postižením, kteří se vzdělávají ve třídách nebo školách s upraveným vzdělávacím programem, s předchozím souhlasem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen „ministerstvo“) trvat deset ročníků.“. Určité nejasnosti lze spatřovat v otázce výkladu termínu „upravené vzdělávací programy“. V této souvislosti je třeba zmínit ustanovení § 16 odst. 8 zákona č. 561/2004 Sb., v souladu s kterým „vyžaduje-li to povaha zdravotního postižení, se zřizují pro děti, žáky a studenty se zdravotním postižením školy, popřípadě se souhlasem krajského úřadu v rámci školy jednotlivé třídy, oddělení nebo studijní skupiny s upravenými vzdělávacími programy“.

  Z výše uvedeného je třeba dovodit, že zmiňovanými upravenými vzdělávacími programy jsou míněny školní vzdělávací programy, nikoliv vzdělávací programy rámcové, které jsou obecnými dokumenty závaznými pro vzdělávání v daném oboru vzdělání, neváží se tedy ke konkrétní škole či třídě.

  Podle § 4 odst. 3 zákona č. 561/2004 Sb. vydává rámcové vzdělávací programy ministerstvo. S ohledem na skutečnost, že v souladu s výše uvedeným ustanovením § 46 odst. 3 zákona č. 561/2004 Sb. je možnost prodloužení základního vzdělávání na deset ročníků vázána na souhlas ministerstva, bylo by udělování takového souhlasu nelogické, pokud by již v rámcovém vzdělávacím programu daného oboru vzdělání (např. oboru vzdělání Základní škola speciální 79-01-B/01) bylo možné délku vzdělávání prodloužit obecně pro všechny školy tento obor vzdělání uskutečňující.

Souhlas ministerstva je tedy udělován individuálně jednotlivé škole (třídě), ve které se žáci se zdravotním postižením vzdělávají podle upraveného vzdělávacího programu. 

  Postup ministerstva při udělování souhlasu s prodloužením základního vzdělávání žáků se zdravotním postižením na deset ročníků byl s ohledem na jednotlivé způsoby uskutečňování takového vzdělávání vyjádřen ve Sdělení MŠMT č. j. 8225/2006-24 k prodloužení základního vzdělávání žáků se zdravotním postižením na deset ročníků publikovaném na http://www.msmt.cz/Files/HTM/MTT_36b_finalSchluss.htm.



MŠMT

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.