MŠMT: Může ředitel školy jako zaměstnavatel přijmout do pracovního poměru osobního asistenta k žákovi se zdravotním postižením?

pátek 20. října 2006 ·

Především z krajských úřadů byly vznášeny dotazy k výkladu ustanovení § 8 odst. 7 vyhlášky č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných, který zní: „(7) Ve třídách, odděleních a studijních skupinách, ve kterých se vzdělává žák se zdravotním postižením, může se souhlasem ředitele školy a zákonného zástupce žáka nebo zletilého žáka působit osobní asistent, který není zaměstnancem právnické osoby, která vykonává činnost školy.“ Znamená to, že ředitel školy nemůže sám uzavřít pracovněprávní vztah s osobním asistentem pro dítě, žáka či studenta se zdravotním postižením?

Ředitel školy v případě, že je statutárním orgánem právnické osoby vykonávající činnost školy (ředitel školy nemusí být statutárním orgánem v případě, že činnost školy vykonává jiná právnická osoba než příspěvková organizace a školská právnická osoba – viz § 166 odst. 7 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), je v souladu s § 9 odst. 1 zákoníku práce a § 164 odst. 1 písm. b)  školského zákona oprávněn uzavírat pracovněprávní vztah s pedagogickými i nepedagogickými pracovníky a vyhláška č. 73/2005 Sb. jej v tomto směru nijak neomezuje.

Ustanovení § 8 odst. 7 vyhlášky č. 73/2005 Sb. pouze  umožňuje osobnímu asistentovi, který není zaměstnancem právnické osoby vykonávající činnost školy, působit se souhlasem ředitele školy a zákonného zástupce dítěte, žáka nebo studenta nebo zletilého žáka či studenta ve třídách, odděleních a studijních skupinách, ve kterých se vzdělává dítě, žák nebo student se zdravotním postižením. Citované ustanovení tedy nevylučuje možnost právnické osoby vykonávající činnost školy uzavírat s osobními asistenty pracovněprávní vztah. 

Na výdaje spojené s pracovněprávním vztahem s osobním asistentem (mzdové či platové a související výdaje) však nelze požadovat finanční prostředky státního rozpočtu z kapitoly Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy nad rámec vyplývající z § 160 odst. 3, § 161 a § 162 zákona č. 561/2004 Sb. Osobní asistence patří mezi sociální služby a na činnost osobních asistentů jsou účelově poskytovány finanční prostředky z resortu Ministerstva práce a sociálních věcí (tyto zvýšené výdaje lze hradit například také z poskytnutých sponzorských darů nebo z grantů).

Dále lze uvést, že podle našeho názoru lze osobního asistenta jako zaměstnance příspěvkové organizace či školské právnické osoby zřizované státem, krajem, obcí nebo svazkem obcí zařadit jako pracovníka sociální péče (část 2.8.1, 3.-4. platová třída podle nařízení vlády č. 469/2002 Sb., kterým se stanoví katalog prací a kvalifikační předpoklady a kterým se mění nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů).  

    Závěrem lze shrnout, že v případě zvýšené potřeby zajištění sebeobslužných a doprovodných činností během vyučování a s ním souvisejících činností je (i s ohledem na vyjádření školského poradenského zařízení) na zvážení ředitele školy (v případě, že je statutárním orgánem právnické osoby vykonávající činnost školy), zda bude situaci řešit pomocí osobního asistenta,  a zda s tímto osobním asistentem uzavře pracovněprávní vztah, nebo půjde o osobního asistenta, který nebude zaměstnancem právnické osoby vykonávající činnost školy a půjde pouze o osobu zdržující se na pracovišti s vědomím zaměstnavatele (§ 135 odst. 5 zákoníku práce). 



MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.