Bořivoj Brdička: Technologie jsou z Marsu, výuka z Venuše

Monday, October 16, 2006 ·

Přiznejme si to – mezi učiteli a informatiky existují zřetelné kulturní odlišnosti. Pokusme se zamyslet nad tím, jak by se daly překlenout z pozice vedoucích školských pracovníků. Setkají-li se na nějakém jednání techničtí a didaktičtí odborníci, často sedí proti sobě na opačných stranách stolu. Co je tak rozděluje? V první řádě je to asi ta skutečnost, že specialisté na informační technologie přicházejí mnohem více do styku se světem firem a podnikání. Tato perspektiva je pro ně natolik přirozenou, že se ji snaží aplikovat i na školství. Jenže učitelé mají úplně jiné problémy. Technologie jsou pro ně nanejvýše službou napomáhající jejich vzdělávacímu poslání. Když se začne mluvit o počítačových sítích nebo o  řešení školní administrativy zvedají oči v sloup. Tyto rozdíly mohou v některých případech vyvolávat i konflikty mezi lidmi zodpovědnými za výuku a lidmi zodpovědnými za technologie. Vedení školy by mělo být schopno takové konflikty včas odhalit a pokud možno jim předcházet. Podívejme se proto na některé typické příznaky a možná řešení. Není vyloučeno, že některé z nich vám budou povědomé.
http://www.spomocnik.cz/zajimavosti-detail.php?id_document=600

Bořivoj Brdička

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.