Výukové texty pro Informatiku ke stažení zdarma

Monday, July 10, 2006 ·

Ministerstvo informatiky nabízí ke stažení tři učební texty ke kurzům Národního programu počítačové gramotnosti s názvy Internet a e-mail, Texty v PC a Základy práce s PC. Další trojice výukových textů s obslužnými aplikacemi vznikla na bázi seriálů ze serveru Živě: Umíme to s Delphi, Tipy a triky v Delphi a Umíme ve Flashi.

Podpora počítačové gramotnosti je jednou z priorit Ministerstva informatiky (MI ČR). S cílem umožnit široké veřejnosti naučit se základům práce s počítačem a internetem a pomoci překonat strach z nových technologií zahájilo MI ČR v únoru 2003 Národní program počítačové gramotnosti (NPPG). NPPG je založen na dvouhodinových kurzech, během kterých účastníci postupně zvládnou v doprovodu lektorů ovládání počítače, připojení k internetu, základy vyhledávání na internetu a práci s elektronickou poštou. Na rozdíl od obdobných kurzů poskytovaných komerčními subjekty nabízí Národní program MI ČR cenově dostupné kurzy určené široké veřejnosti a zejména starší generaci, která k počítači a internetu nemá snadný přístup. Cena dvouhodinového kurzu činí 100,- Kč. 

Učební texty poskytnuté MI ČR ke stažení jsou chráněny autorským zákonem. MI ČR je oprávněno tyto texty šířit prostřednictvím Internetu a umožnit jejich stažení výhradně k soukromým účelům - studiu - všem zájemcům. Zakázáno je tedy jakékoli využití textů komerčním způsobem. Učební texty nejsou sice bezchybné, ale jsou jistě použitelné i ve školní výuce.

Na internetových stránkách serveru www.zive.cz pravidelně vycházejí seriály o programování řady autorů. Volně použitelné obslužné aplikace slouží ke snadnému procházení jednotlivými kapitolami těchto seriálů. Celý seznam kapitol je obsažen v základním stromu. Jednotlivé soubory kapitol jsou ve formátu [*.htm] a mají číslo dané kapitoly. Z toho plyne, že pokud nebudete využívat aktualizace pomocí tohoto programu (viz níže), lze další kapitoly "ručně" přidávat stažením stránky pro tisk dané kapitoly, nebo stažením všech potřebných souborů z adresáře htm na tomto webu. Bližší informace o off-line aktualizaci naleznete v podrobné nápovědě k obslužné aplikaci.

Obslužné aplikace obsahují mimo základního stromu jednotlivých kapitol, který je pevný a nelze jej upravovat, i uživatelský strom, jehož strukturu lze měnit. Uživatelský strom lze i exportovat i importovat, pro případ přenesení na jiný PC, popř. po přeinstalování aplikace. Totéž platí i o záložkách a poznámkách.

Mezi užitečné funkce obslužné aplikace patří záložky (umožňující prakticky okamžité otevření příslušné kapitoly), vyhledávání jak v názvech kapitol, tak i v jednotlivých dílech seriálu, poznámkový blok, nebo aktualizace jak nových dílů, tak i samotné obslužné aplikace, z Internetu (např. jako AVG). Užitečných funkcí obslužné aplikace je více a její součástí je i podrobná nápověda.

Výukové texty ke stažení:



dokument

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.