Jan Wagner: EDU-Nix: americký bratranec

Friday, July 14, 2006 ·

Český projekt Edunix, zasvěcený boji za svobodu a alternativy informačních technologií v českých školách, získal amerického jmenovce EDU-Nix. Jeho autor Shane Coyle nyní nabízí betaverzi LiveCD distribuce pro školy pod heslem „Free Software for Public Schools: Bridging the Digital Divide using Open-Source“.

Specializovaných „živých“ distribucí operačního systému Linux pro školy, tedy spustitelných přímo z CD-ROM bez instalace, je celá řada. Mezi nejnovější patří LiveCD, založené na distribuci Gentoo a prostředí KDE, s příznačným názvem EDU-Nix, které vytvořil Shane Coyle. Jeho EDU-Nix má pomoci šířit free software do amerických veřejných škol, podobně jako český projekt Edunix pod patronací Jednoty školských informatiků. ten sice vývoj své distribuce pro nedostatek kapacit ukončil, ale snad se dočkáme nějaké školní verze úspěšné české LiveCD distribuce Danix…

Autor zatím uvolnil prostřednictvím P2P nástroje pro distribuci BitTorrent první betaverzi, která obsahuje kromě obligátního kancelářského balíku OpenOffice.org, prohlížeče Mozilla Firefox, DTP aplikace Scribus i výukové programy z KDE Edutainment Project a mnoho dalších programů včetně několika her. Zajímavostí jsou instalační soubory sedmi aplikací (OpenOffice.org 2, Celestia, Mozilla Firefox, Tux of Math Command, Tux Painting, Tux Typing 2, Anagramarama) i pro MS Windows a především vzhled pracovní plochy, imitující zelenou školní tabuli. Na webu projektu jsou ke stažení i datové soubory pro výukové aplikace KEduca a KWordQuiz.



Jan Wagner

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.