GNU FDL Anglicko-Český slovník

pátek 14. července 2006 ·

Zaměření : Svobodný anglicko-český slovník.
OS a HW nároky : multiplatformní
Autor a rok vzniku : Milan Svoboda a další, 2006
Licence : GNU FDL (Free documentation license)
Velikost : 6,8 MB v TXT verzi
Jazyk : česky

Autor či iniciátor projektu Milan Svoboda o projektu píše na svých stránkách:

Rozhodl jsem se vytvořit svobodný anglicko-český slovník. Cílem je vytvořit dostatečně rozsáhlý slovník, který by bylo možno stáhnout na svůj počítač.

Chci vytvořit tento slovník, aniž bych „vykradl“ existující elektronický či papírový slovník. Tudíž mi nezbývá nic jiného, než začít od nuly.

Tvořím slovník na základě seznamu anglických slov získaných z databáze i-spellu (words-x-xx.noarch.rpm). Není problém přidávat postupně slovíčka (ať jenom anglická, nebo již přeložená ) i z jiných zdrojů (vlastní paměť, www stránky) . Nyní je pouze nutné překládat, překládat a zase jenom překládat :-). Nejedná se o přepsání papírového slovníku. Máme seznam anglických slov a ta překládáme! Pokud víme o slovech, která nejsou v seznamu anglických slov, není problémem je doplnit. Pokud umíte anglicky velmi dobře, použijte svoje znalosti, pokud ne, konzultujte je s výkladovým slovníkem, zjistěte jeho český překlad a vložte ho do slovníku. Nemám zájem o nějaké skripty (nebo výsledek práce těchto skriptů), které zjistí automatický překlad z on-line slovníku. To se rovná prakticky vykradení elektronického slovníku, nehledě na to, že skripty v Perlu umím psát taky :-)

Takže přesně řečeno: Z důvodů legálnosti nechci vykrást a nevykradu existující elektronické slovníky, ale chci napsat celý slovník od nuly.

Z již řečeného vyplývá, že se bude jednat o poměrně dlouho trvající projekt. Uvítám proto lidi, kteří by se rozhodli pomoci.

Domácí stránka produktu: http://slovnik.zcu.cz/

Soubory ke stažení

License všech slovníkových dat (překladů) je GNU FDL (Free documentation license).

Slovníková data

Tyto soubory jsou každý den automaticky vytvářeny z nejnovějších dat.

Soubory přímo použitelné programem DICT

slovnik_dict.tar.gz
Archív obsahuje Anglicko-Český a Česko-Anglický slovník. Pro použití s programem DICT stačí nakopírovat soubory z archívu do příslušného adresáře. Poté je nutno upravit konfigurační soubory.
Příklad mnou používaného konfiguračního souboru je zde.

Soubory přímo použitelné programem StarDict

Soubory jsou tvořeny každý den podle nejnovějších dat. Poděkování za tuto práci patří Michalu Čihaři.

Data upravená pro použití v EPOCu

epoc.zip

Tištěná verze

slovnik.pdf
Autor Petr Prášek

Americká výslovnost

vyslovnost.tar.gz

Programy pro hledání ve slovníku

Velmi rychlé vyhledávání. Slibuje dobrý vývoj do budoucnosti. Autor Vladimír Kotala. License GNU/GPL. Vývoj je sponzorován serverem abclinuxu.cz.

Hezký program pro používání slovníkových dat. Je napsaný v jazyce JAVA. Autor Pavel Ponec.

Program pro vyhledávání překladů. Velmi rychlé vyhledávání. Existuje ve verzi pro windows i linux. Naprogramován v Delphi/Kylixu. Autor David Šinágl

Program pro vyhledávání překladů. Specialitou je použití čistého C a GTK. Velikost výsledného binárního souboru je něco kolem 30kB. Autor Luboš Novák. License GNU/GPL.

Program pro mobilní telefony Siemens s podporou Javy!

Dict OS X je aplikace pro Mac OS X. Je napsána v Objective-C s Cocoa API. Jejím cílem je poskytnout pohodlné prohledávání databází využívajících formát Dict.org projektu.

  • Klient pro databázi GNU/GPL Anglicko-Českého slovníku bežícího na serveru dione.zcu.cz

Je napsaný v Tcl+Tk. Verze pro linux vyžaduje Tcl,Tk a verze pro windows ActiveTcl. Obě verze vyžadují připojení k internetu nebo nainstalovný lokální mysql server. Autor Milan Svoboda. License GNU/GPL.

  • Program pro hledání, upravu a přidávání překladů slovíček

Nepotřebuje připojení k internetu ani nevyžaduje nainstalovaný lokální mysql server. Využívá knihovnu QT3.x, linux. Stahovat můžete zde. Autor Milan Svoboda. License GNU/GPL.

  • Několik prográmků pro práci se slovníkem

Několik jednoduchých programů pro úpravu dat slovníku a pro hledání slovíček z terminálu lze stáhnout zde: utility.tar.gz. Autor Milan Svoboda. License GNU/GPL.



dokument

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.