Gender ve škole - příručka pro budoucí i současné učitelky a učitele

úterý 11. července 2006 ·

Publikace byla vydána v rámci projektu „Zavádění konceptu gender do pedagogické praxe: Gender ve škole“, který v letech 2003-2006 realizovala Otevřená společnost, o. p. s., pod vedením Mgr. Ireny Smetáčkové a Mgr. Kláry Vlkové. Projekt je financován ze zdrojů Nadace Open Society Fund Praha (www.osf.cz).

Projekt, který byl ukončen v květnu 2006, měl za cíl podpořit podmínky a nástroje pro zvyšování genderové citlivosti v české společnosti. Změnu postojů k rovnosti mužů a žen lze efektivně prosazovat prostřednictvím výchovy a vzdělávání nejmladší generace. Výchova a vzdělávání probíhá v určitém institucionálním rámci, který v současné době není příliš prosazování rovnosti mužů a žen a zvyšování genderové citlivosti nakloněn. Projekt se proto zaměřil na změnu tohoto rámce, na vybudování trvalejších základů v oblasti školství.

Příručka Gender ve škole je určena pro studující pedagogických fakult a dalších fakult nabízejících pedagogické vzdělání i pro současné učitele a učitelky. Publikace není zaměřena pouze na výuku konkrétního předmětu, nýbrž pojednává o jednotlivých aspektech učitelství obecně a ukazuje nebezpečí jejich genderového zatížení. Toto téma, ačkoliv je velice důležité, nebývá zpravidla zahrnováno do studijních materiálů, s nimiž budoucí i současní vyučující pracují. Vydání příručky by tak mělo napomoci tomu, aby se učitelky a učitele blíže seznámili s genderovou perspektivou a byli schopni uvažovat o případném vlivu genderových stereotypů na jejich pedagogické působení.

Příručka obsahuje devět kapitol - Gender: Úvod do problematiky, Škola jako genderový prostor, Pedagogický sbor, Učivo a učebnice, Vyučovací metody a pedagogické hodnocení, Pedagogická komunikace mezi vyučujícími a žáky/němi, Školní třída, Rodiče a další aktéři školního vzdělávání, Politika rovných příležitostí ve vzdělávání. Každá z nich je doplněna náměty k zamyšlení a příběhy ze školní reality. Součástí příručky je i seznam vybrané literatury, seznam relevantních webů a také rejstřík.

Na jednotlivých kapitolách pracoval pětičlenný autorský tým - Mgr. Lucie Jarkovská, Ing. Petr Pavlík, Ph.D., Mgr. Irena Smetáčková, PhDr. Lenka Václavíková Helšusová a Mgr. Jana Valdrová, Ph.D. Příručka dále prošla připomínkováním ze strany představitelů/ek oboru pedagogika z českých vysokých škol.

Příručka pro budoucí i současné učitelky a učitele je bezplatně nabízena všem, kdo chtějí své vzdělávání obohatit o nový, zajímavý a důležitý přístup. V elektronické formě je dostupná na webových stránkách projektu www.osops.cz/genderveskole, v tištěné formě si ji až do vyčerpání zásob můžete objednat na emailové adrese pavla.pocnerova@osf.cz. Na uvedených webových stránkách najdete i Příručku pro vyučující předmětů občanská výchova, občanská nauka a základy společenských věd na ZŠ a SŠ, která byla rovněž vydána v rámci projektu Gender ve škole. I tuto publikaci si můžete objednat na uvedené emailové adrese.

Další informace o celém projektu a obou publikacích najdete na www.osops.cz/genderveskole

nebo Vám je poskytne

Irena Smetáčková +420 607 527 749

Klára Vlková +420 732 705 574

genderveskole@osf.cz



press

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.