Petr Kolman: Nepřítomnost žáka a její omlouvání

pondělí 5. června 2006 ·

Dotaz: Do kdy je povinen rodič omluvit syna z vyučování? Může škola vyžadovat omluvenku již druhý den po návratu nemocného žáka do školy?

Odpověď:

Zákonný zástupce (tedy nemusí to být jen rodič) žáka je povinen doložit důvody nepřítomnosti žáka ve vyučování nejpozději do 3 kalendářních (pozor nikoliv pracovních) dnů od počátku nepřítomnosti žáka. Institut zákonného zástupce se týká samozřejmě jen nezletilých žáků. Relevantním časovým bodem tu tedy není den návratu do školy, ale počátek absence!

Konkrétní podmínky pro uvolňování žáka z vyučování a omlouvání neúčasti žáka ve vyučování stanoví školní řád té které konkrétní školy. Nutno zdůraznit, že zmíněnou třídenní lhůtu nelze školním řádem zkrátit či prodloužit, jelikož vyplývá přímo ze školského zákona a školní řád je vůči zákonu evidentně v podřadném postavení (má nižší právní sílu) a tudíž s ním nesmí být v rozporu.

Ředitel školy může ze zdravotních nebo jiných závažných důvodů uvolnit žáka na žádost jeho zákonného zástupce zcela nebo zčásti z vyučování některého předmětu, ovšem zároveň je povinen určit náhradní způsob vzdělávání žáka v době vyučování tohoto předmětu.

Zvláštní zákonné podmínky platí pro – údajně žáky stále méně oblíbený – předmět tělesná výchova.

V předmětu tělesná výchova ředitel školy uvolní žáka z vyučování na písemné doporučení registrujícího praktického lékaře pro děti a dorost nebo odborného lékaře.

Je dobré zmínit, že na první nebo poslední vyučovací hodinu může být žák uvolněn s souhlasem zákonného zástupce bez náhrady.

Žákovi, který se nemůže pro svůj zdravotní stav po dobu delší než dva měsíce účastnit vyučování, stanoví ředitel školy takový způsob vzdělávání, který odpovídá možnostem žáka, nebo mu může povolit vzdělávání podle tzv. individuálního vzdělávacího plánu.

 Zákonný zástupce žáka je povinen vytvořit pro stanovené vzdělávání podmínky.



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.