Jan Wagner: Marihuana ve škole aneb Vyhodit před maturitou nebo nevyhodit 3.

čtvrtek 15. června 2006 ·

Po urgenci jsme obdrželi s omluvou od tajemníka hejtmana Michala Bosáka stanovisko hejtmana Jihočeského kraje Jana Zahradníka, který nám bohužel neodpověděl přímo na naše otázky. Ředitel českobudějovické Integrované střední školy stavební Pavel Veselý se omluvil, že se nyní vzhledem k vývoji causy nebude vyjadřovat. Jeho stanovisko pochopitelně respektujeme a domluvili jsme si poskytnutí rozhovoru na září.

Stanovisko hejtmana Jihočeského kraje Jana Zahradníka v plném znění:

Jan Chromý byl vyloučen ze studia pro velmi závažné zaviněné porušení školního řádu. Rozhodnutí ředitele o vyloučení bylo vydáno v procesu správního řízení podle školského zákona a zákona č. 500/2004, správní řád.. Proti rozhodnutí ředitele o vyloučení se student odvolal ke Krajskému úřadu Jihočeského kraje, který řešil toto odvolání opět ve správním řízení jako výkon státní správy v přenesené působnosti a rozhodnutí pana ředitele po přezkoumání potvrdil.

Do tohoto procesu nemůže hejtman kraje jako představitel krajské samosprávy nikterak zasahovat. Není tedy možné, aby ve své pravomoci případ jakkoliv ovlivňoval. Jan Chromý může žádat o přijetí na jinou školu, na které se vyučuje příslušný studijní program a tam může skládat maturitní zkoušku, splní-li pro to veškeré zákonem dané podmínky. V žádném případě však hejtman kraje nemůže Janu Chromému, ale ani kterémukoli jinému studentu, složení maturitní zkoušky umožnit. Složení maturitní zkoušky je možné pouze za předpokladu, že student splní podmínky dané zákonem a klasifikačním řádem.

To, že mladým lidem jsou nabízeny drogy na různých diskotékách, v klubech nebo na jiných místech, je smutné. V žádném případě však není možné tolerovat, aby se takovým místem stala škola. Většina rodičů sice dovolí svým dětem jít na diskotéku, ale doma pak umírají obavami. Školu však považují za místo bezpečné a tolerance donášení drog do školy by touto důvěrou otřásla. Z tohoto důvodu s rozhodnutím pana ředitele hejtman Jihočeského kraje v plné míře souhlasí.



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.