Jan Wagner: Konec Střediska multilicencí DZS MŠMT

úterý 13. června 2006 ·

V průběhu své více než desetileté činnosti Středisko multilicencí Domu zahraničních služeb MŠMT zajišťovalo především distribuci programových produktů českým školám za výhodnějších podmínek než konkurence. To bylo možné díky řadě distributorských smluv, které se nyní na základě rozhodnutí ministryně školství budou vypovídat. Podle nové ředitelky Domu zahraničních služeb, která nastoupila do funkce 19. dubna letošního roku, distribuce software koncepčně do činnosti Domu zahraničních služeb absolutně nezapadá a podle vedení MŠMT nezapadá ani nikam jinam.

Středisko multilicencí Domu zahraničních služeb MŠMT vzniklo před více než deseti lety a je úzce spojeno s rozvojem ICT ve školách i v právě skončené pětiletce SIPVZ. Středisko multilicencí zajišťovalo především distribuci programových produktů českým školám za výhodnějších cenových podmínek než nabízela konkurence. Řada IT pedagogů pamatuje na první počítačové učebny se servery s operačním systémem Novell NetWare a na tradiční konference Sítě ve školství, pořádané DZS MŠMT koncem srpna v Kroměříži. Jejího devátého ročníku se již nedočkáme.

Dlouholetá činnost Střediska multilicencí je spojena s prací Zdeňka Svobody, který z místa ředitele DZS přešel před čtyřmi lety po nástupu ministryně školství Petry Buzkové udělat pořádek do odboru SIPVZ. Dodnes vyzdvihované změny v SIPVZ jsou výsledkem jeho práce a práce jeho týmu do konce roku 2003. Jeho radikalní přístup k řešení deformace SIPVZ v letech 2001-2002 a orientace na Evropskou unii se ale staly důvodem jeho odchodu zpět do DZS k 1. lednu 2004. Nové vedení SIPVZ si přivlastnilo některé jeho úspěchy v bitce za spravedlivé dotace školám a výhodnější smlouvy s dodavateli ACOL a Českým Telecomem a dnes je prezentuje za své. Zdeněk Svoboda byl z funkce ředitele DZS odvolán koncem minulého roku krátce před svými 60. narozeninami.

Nízké ceny licencí software byly možné díky řadě distributorských smluv, které se nyní na základě rozhodnutí ministryně školství z 6. června 2006 budou vypovídat. Obrat SM byl přitom zhruba 20 milionů Kč ročně, distribuce byla zajišťována dvěma pracovnicemi a SM pracovalo prakticky s vyrovnaným rozpočtem. DZS měl distribuci software uvedenu ve své zřizovací listině i ve svém statutu jako jednu z hlavních činností. Samostatnou činností SM byla od roku 2002 podpora aktivní účasti českých škol v kooperačních projektech European School Network, ve které je SM oficiálním zástupcem za ČR (Zdeněk Svoboda byl v roce 2004 zvolen do jeho výboru).

Podle nové ředitelky Domu zahraničních služeb, PhDr. Kateřiny Štěpánkové, která nastoupila do funkce 19. dubna letošního roku, ale distribuce software koncepčně do činnosti DZS absolutně nezapadá a podle vedení MŠMT nezapadá ani nikam jinam. V rozhovoru nám paní ředitelka vysvětlila, že se během dvou měsíců působení v DZS rychle zorientovala a proto navrhla vedení MŠMT ukončení činnosti SM. MŠMT si podle paní ředitelky zmapovalo terén a ví, že za podobných finančních podmínek mohou školy software nakupovat i jinde. Rozbor dělala skupina náměstka Hrdého i na základě podkladů SM. Paní ředitelka není nyní oprávněna řešit připomínky, protože nyní jen realizuje příkazy vedení MŠMT.



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.