ČR MI: Státem dotovanými počítačovými kurzy prošlo od ledna dalších 60000 absolventů

pátek 2. června 2006 ·

Jen za letošní rok prošlo Národním programem počítačové gramotnosti 60000 absolventů. Zájem o státem dotované počítačové kurzy rok od roku roste. Ze čtyř úrovní počítačových kurzů mohou dnes lidé vybírat na 256 místech v celé České republice. Národní program počítačové gramotnosti funguje od roku 2003. Ministerstvo informatiky přispívá částkou 417 Kč na každého proškoleného a každý rok na podzim vybírá ve výběrovém řízení několik školitelů, kteří po celé republice zajišťují provoz školicích center a výuku. Na rozdíl od řady komerčních kurzů je Národní program počítačové gramotnosti dostupný široké veřejnosti: uchazeči za dvouhodinový kurz zaplatí 100 Kč.

Do projektu ministerstvo investuje každý rok přibližně 30 milionů ze svého rozpočtu,“ říká ministryně informatiky Dana Bérová a doplňuje: „Nechceme vychovávat počítačové odborníky, jen umožnit těm, kteří zatím neměli příležitost se s počítačem naučit pracovat, překonat obavy a pochopit, že počítače a internet jsou nenahraditelným pomocníkem při práci i zdrojem zábavy a informací a že stojí za to se něco nového naučit. Příznačné je, že často naše absolventy ke kurzům přihlašují jejich zaměstnavatelé.

Národní program počítačové gramotnosti je založen na praktických dvouhodinových kurzech, během kterých účastníci postupně zvládnou ovládání počítače, připojení k internetu, základy vyhledávání na internetu a práci s elektronickou poštou. Od roku 2003 prošlo Národním programem více než 190 000 absolventů. Ve většině případů jde o ženy starší 40 let. Nejpočetnější skupinu absolventů tvoří věková kategorie 41 – 60 let. V letošním roce zajišťuje kurzy Národního programu počítačové gramotnosti 10 školitelů. K dispozici jsou také zvláštní kurzy pro zdravotně postižené a poprvé je mezi školiteli sdružení, které pro výuku používá software s otevřeným zdrojovým kódem (Open Source).

Znalost práce s moderními informačními a komunikačními technologiemi je klíčová pro zaměstnanost, naopak její neznalost je často hlavní příčinou nezaměstnanosti starší ročníků, absolventů škol a lidí s nižším vzděláním. Ekonomové, kteří se zabývají vlivem informačních technologií na výši mezd, docházejí k závěrům, že pracovníci, kteří při své práci využívají počítač, dosahují zhruba o 10 - 15 procent vyšších mezd než pracovníci, kteří ho nepoužívají.

Další podrobnosti včetně kontaktů na školitele, seznamu školicích center nebo učebních textů najdete na webových stránkách Ministerstva informatiky www.micr.cz. V provozu je rovněž informační telefonní linka 222 717 678.



ČR MI

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.