Škola dětem směřuje k Evropskému soudnímu dvoru

Monday, May 22, 2006 ·

PRAHA, 26. dubna - Představitelé občanského sdružení Škola dětem podali dne 24. dubna 2006 Městskému soudu v Praze návrh na podání předběžné otázky k Evropskému soudnímu dvoru v Lucemburku z důvodu porušení Smlouvy o Evropském společenství. Oznámil to dnes předseda sdružení Školy dětem Dr. Ing. Stanislav Svoboda.

Od jara 2004 usiluje občanské sdružení Škola dětem o zařazení školy pro nadané děti se speciálními vzdělávacími potřebami s názvem „Soukromá základní škola Cesta k úspěchu v Praze, s.r.o.“ o zařazení do sítě škol (dle nové legislativy do „rejstříku škol“) České republiky. Ve své činnosti se chce věnovat dětem s tzv. dvojí výjimečností: dětem, které jsou na jedné straně velmi nadané, na druhé straně mohou v jiných oblastech (např. v oblasti rozvoje jemné motoriky) vyžadovat speciální péči. V pořadí již druhou žádost o zařazení do sítě škol zamítlo MŠMT dne 9. prosince 2004 a konečným rozhodnutím i ministryně školství Petra Buzková dne 17. února 2005. Jelikož zakladatel školy splnil všechny zákonné podmínky pro zařazení školy do sítě škol, obrátil se na Městský soud v Praze se správní žalobou. Poté sdružení informovalo o diskriminačním postupu ministerstva vůči českému soukromému školství ombudsmana Otakara Motejla. Dne 6. června 2005 přiznali úředníci ministerstva školství formální pochybení v projednávání žádosti o zařazení školy pro nadané děti do sítě škol.

„Rozhodnutím ministerstva a osobně ministryně JUDr. Buzkové jsou porušována nejenom lidská práva garantovaná Ústavou, Listinou základních práv a svobod a Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod, ale také Smlouva o Evropském společenství. Může tak dojít k situaci, kdy rozhodnutí ministerstva bude přezkoumáváno jak soudem ve Štrasburku, tak v Lucemburku“, sdělila právní zástupkyně sdružení Škola dětem JUDr. Klára Veselá-Samková. Je zřejmé, že svým protiústavním rozhodnutím ministerstvo založilo odpovědnost státu na náhradu škody vzniklé nesprávným rozhodnutím orgánu státní správy. Tuto škodu bude zakladatel školy po státu uplatňovat.

PhDr. Walter Bartoš, předseda výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR a poslanec PČR konstatoval: „Přeji si, aby český vzdělávací systém byl otevřený, dynamický a spravedlivý. Cílem změn, které pro oblast předškolního, základního, středního a vyššího odborného vzdělávání navrhuji, je kvalita podmíněná konkurencí a soutěží. Jak vidíme na příkladu śkoly pro nadané děti se speciálními vzdělávacími potřebami, současná ministryně školství Buzková si žádnou konkurenci v oblasti základního školství nepřeje a drží rozhodující kontrolu nad vzděláváním našich dětí v rukou státu. Zatímco v médiích se prezentuje podporou vzniku nových středních a vysokých škol, ve skutečnosti zašlapává výhonky občanské iniciativy do země. Co neřídí stát a sociální demokracie, to nechť je odsouzeno k zániku“

„Jako rodiče a psychologové jsme konsternováni, jak dlouho může ministerstvo školství pošlapávat ústavní práva. Proč si nemohou rodiče založit školu tak jako jinde v EU? Máme dva roky zkušeností se školní docházkou našich dětí – jeden rok ve Škole dětem, jeden rok ve státní škole. Čerstvě sledujeme proměnu našeho prvňáčka od dítěte těšícího se do školy k nočním můrám ze šikany. V první třídě! Ministerstvo ví, že nedokáže šikanu ze státních škol odstranit: hlavní podmínku, snížení počtu žáků ve třídě, považuje za rozmařilost. Nedovolí však nikomu, aby ukázal, že třídy s normální malou skupinou (12 dětí) jsou bezpečnější i více naučí“, dodal místopředseda občanského sdružení Škola dětem, psycholog PhDr. Jiří Tyl.

Škola dětem, občanské sdružení
Pod Marjánkou 2/1900
169 00 Praha 6 Tel: +420 775 264 567 
Kontaktní osoba: Dr. Ing. Stanislav Svoboda E-mail: svoboda.st@seznam.cz
Předseda www.skoladetem.cz



press

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.