Radek Sárközi: Otazníky kolem státních maturit a CERMATu (Otevřený dopis ministryni školství Petře Buzkové)

čtvrtek 11. května 2006 ·

Vážená paní ministryně, v poslední době se objevila řada otazníků kolem státních maturit. Především byla zpochybněna kvalita testových otázek. Přidáme-li k tomu problémy z minulých let, zdá se, že byla celá myšlenka státních maturit velmi zpochybněna. Stejně tak byla vážně zpochybněna existence CERMATu, který má státní maturity zajišťovat. Proto Vám zasílám několik otázek a očekávám, že je co nejdříve zodpovíte.

Vážená paní ministryně,

v poslední době se objevila řada otazníků kolem státních maturit. Především byla zpochybněna kvalita testových otázek. Přidáme-li k tomu problémy z minulých let, zdá se, že byla celá myšlenka státních maturit velmi zpochybněna. Stejně tak byla vážně zpochybněna existence CERMATu, který má státní maturity zajišťovat. Proto Vám zasílám několik otázek a očekávám, že je co nejdříve zodpovíte.

S pozdravem

Mgr. Radek Sárközi

Otázky:

  1. Po loňských problémech s maturitními testy z dějepisu došlo k výměně ředitele CERMATu. Je nové vedení zodpovědné za daleko závažnější nedostatky v současných testech? Bude opět vyměněno?

  2. Kdyby se podobných chyb dopustila soukromá firma, podepsalo by s ní ministerstvo smlouvu o zajištění státních maturit i na příští rok?

  3. Jak se mohlo stát, že testy z občanského a společenskovědního základu obsahují třetinu úloh s překlepy, chybami, nepřesnostmi nebo nejasnostmi, tedy nekvalitně zpracovaných otázek?

  4. Považujete dosavadní výdaje na přípravu státních maturit přes 100 milionů korun za adekvátní? Nedaly by se tyto peníze využít lépe?

  5. Považujete otázku o programu ČSSD v době vrcholící předvolební kampaně za protiprávní? Je v rozporu se školským zákonem, který zakazuje agitaci politických stran ve školách?

  6. Jak je možné, že se v katalozích požadavků k maturitní zkoušce objevila informace, že jsou zpracovány podle rámcových vzdělávacích programů pro střední školy, přestože tyto programy nejsou hotovy, nebyly schváleny a nevyučuje se podle nich? Proč budou studenti u státních maturit zkoušeni z něčeho, co se neučí a ani nemá vyučovat?

  7. Považujete rok 2008, kdy mají první maturanti absolvovat státní maturity, za vhodný? Nebudou diskriminování současní studenti, kteří při nástupu do škol nevěděli, co a jak se bude zkoušet? Jsou dva roky na přípravu dostačující?

  8. Nediskriminují státní maturity střední odborné školy, kde jsou nižší hodinové dotace jednotlivých maturitních předmětů (někdy i poloviční) oproti gymnáziím?

  9. Nediskriminují státní maturity studenty středních odborných škol, kde působí několikanásobně více nekvalifikovaných učitelů (až 50 %) oproti gymnáziím?

  10. Který jiný stát má stejně obtížné a rozsáhlé maturity jako ty, které se připravují v České republice?

  11. Jaký bude přínos státních maturit pro české školství? (Učitelé vysokých škol po zkušenostech s nekvalitními úlohami odmítají, že by je zohlednili v rámci přijímacího řízení.)

  12. Považujete za etické, že pracovníci CERMATu, kteří mají na starost vytváření testů pro jednotlivé předměty, zároveň vydávají komerční publikace k přípravě na státní maturitu? Nejde o střet zájmů?

  13. Proč neproběhla veřejná odborná diskuze o smyslu a podobě státních maturit?

  14. Vyvodíte z vleklých problémů kolem státních maturit osobní politickou zodpovědnost a odstoupíte? (Ministryně školství ve Velké Británii to před časem učinila kvůli mnohem menším problémům.)



Radek Sárközi

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.