Petr Kolman: Volno z důvodu učitelovy svatby

Wednesday, May 10, 2006 ·

Otázka: Na kolik dnů volna má nárok učitel při svatbě? Někdo říká, že na jeden, někdo jiný zase na dva? Jak to tedy je?

Odpověď:

Zaměstnanec – učitel (stejně jako každý jiný zaměstnanec) má dle vládního nařízení č.108/1994 Sb., kterým se provádí zákoník práce a některé další zákony, nárok na následující:

Při vlastní svatbě na pracovní volno s náhradou platu v rozsahu dvou dnů. Ale pozor, z toho je jeden den určen přímo k účasti na svatebním obřadu.

Takže například, když váš velký den, kdy se koná svatební obřad, připadne na sobotu a vy jako středoškolský učitel pracujete, jak už tomu bývá, od pondělí do pátku, tak sobota je vaším volným dnem, a z toho plyne, že máte nárok pouze na jeden den volna.

Dodejme, že při svatbě vašeho dítěte máte nárok v rozsahu jednoho dne, a to k účasti na svatebním obřadu.

Další možností, vyplývající z fenoménu, že láska kvete v každém věku, je svatba rodiče. Při svatbě rodiče ve stejném rozsahu jako při svatbě dítěte – tedy jeden den k účasti na obřadu, ale bez náhrady platu.

Otázkou samozřejmě zůstává, i přes vědomí stoupající náročnosti pedagogické práce, zda má význam kvůli pár (respektive jednomu) volným dnům vstupovat do manželství? ;-)



Petr Kolman

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.