Petr Kolman: Jak je to se zákonem o svobodném přístupu k informacím a s dotazy zasílané e-mailem?

úterý 16. května 2006 ·

Otázka: Učitel ZŠ mi měsíc neodpověděl na dotaz zaslaný na jeho e-mail, mohu podat odvolání podle zákona o informacích? Jaké osobní údaje může škola vyžadovat po tom, kdo po ní žádá nějakou informaci? Možno se ptát i anonymně – například aby si pak učitelé tzv. nezasedli na mou dceru?

Odpověď:

Od 23. března 2006 (účinnost zákona č.61/2006, který novelizoval zákon č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím) platí, že při podání žádosti o informaci se nově požaduje, aby bylo patrné, že se žadatel (v našem případě např. rodič) domáhá poskytnutí informace podle citovaného info-zákona. Což v tomto případě pravděpodobně nenastalo.

Současně pro elektronické podání žádosti se nově stanoví, že musí být zasláno na adresu elektronické podatelny, nikoli například na adresu jednotlivého pracovníka školy. Odliší se tak případy, kdy je otázka směrem ke škole (jako povinnému subjektu) dána při emailové korespondenci s jednotlivým pedagogem. Pozor, pokud adresa elektronické podatelny není zveřejněna, postačí dle § 14 odst. 3 podání na jakoukoliv elektronickou adresu povinného subjektu – v našem případě tedy školy.

Na výše zmíněné „neformálnější“ dotazy pak škola nemusí reagovat postupem podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Stejně tak irelevantní z pohledu zákona č. 106/1999 Sb. je například žádost o informaci v diskusním fóru na webu školy.

Tím samozřejmě není dotčena obecná společenská slušnost odpovědět na slušně položenou relevantní otázku, nicméně v naší poradně teď řešíme vztah k zákonu č.106/1999 Sb.

Je důležité připomenout a tím odpovídáme na druhou část dotazu, že od března 2006 se také ex lege (§ 14 z. č.106/1999 Sb.) od žadatele o informaci vyžaduje, aby uvedl svoje jméno, příjmení, datum narození (nikoliv rodné číslo), adresu místa trvalého pobytu nebo, není-li přihlášen k trvalému pobytu, adresu pro doručování. Právnická osoba, žádající o informaci, uvede název, identifikační číslo, adresu sídla a adresu pro doručování, liší-li se od adresy sídla. Adresou pro doručování se rozumí též elektronická adresa.

Dříve se tedy šlo ptát de facto anonymně (např. z freemailových adres), dnes již nikoliv.

Ovšem i když některé z těchto údajů chybí (např. datum narození), je škola povinna, dle zákona č.106/1999 Sb., žádost o informaci řádně vyřídit.

Závěrem nezbývá než doporučit pokud chcete využít režim z. č. 106/1999 Sb. (např. z důvodu využití opravných prostředků, jako jsou odvolání nebo stížnost, při neposkytnutí informace) nezbývá vám než žádost řádně označit jako žádost o informaci dle z. č.106/1999 Sb. a podat prostřednictvím elektronické podatelny (či oficiální emailové „celoškolní“ adresy“, tam kde e-podatelnu nemají) nikoliv ji posílat na individuální učitelův e-mail, byť třeba zveřejněný na webové stránce školy.

Pokud by si učitelé tzv. zasedli na vaši dceru z důvodu vaší žádosti o informace, tak by se z jejich strany jednalo o protiprávní (ba dokonce protiústavní) postup, jelikož právo na informace je garantováno přímo Ústavou ČR.

K problematice práva na informace by se toho dalo napsat samozřejmě mnohem více, nicméně vzhledem k zákonitostem internetové žurnalistiky jsem tu nucen svou odpověď ukončit a popřát učitelům a rodičům krásný letní den.



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.