Petice pro zrušení jednotných státních maturit platných od roku 2008

Friday, May 12, 2006 ·

Hlavním cílem je zrušení státních maturit, píší autoři, nechceme maturovat z nesmyslných, nic neříkajících bloků, chceme maturovat na vysoké úrovni z předmětu, kterému opravdu rozumíme, chceme maturovat z více cizích jazyků, chceme maturovat z toho, co jsme se opravdu učili, chceme maturovat na úrovni, na které jsme byli vzděláváni, chceme individualitu škol a studenta, nechceme, aby všechny školy učily to samé a aby jejich „produkty˝ (studenti) byli všichni stejní a uměli to samé, chceme dělat (a školou být připraveni na to), co nás baví, na co máme talent a v čem bychom společnosti mohli být prospěšní.

PETICE PRO ZRUŠENÍ JEDNOTNÝCH STÁTNÍCH MATURIT PLATNÝCH OD ROKU 2008

Petiční výbor:

Vojtěch Stádník, Gončarenkova 40, Praha 4, 140 00

Zdeněk Koutný, Buková 1339, Hořovice, 268 01

Filip Vonderka, Zázvorkova 2002, Praha 5, 155 00,

Štěpánka Nestlerová, Dvorecká 8, Praha 4, 147 00

Zuzana Nekolová, Zdiměřická 1434, Praha 4, 149 00

Adresáti petice:

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Karmelitská 7-8

Praha 1

118 12

Parlament České republiky

Poslanecká sněmovna

Petiční výbor

Sněmovní 4

Praha 1

118 26

V souladu se zákonem č. 85/1990 Sb. O právu petičním, my, níže podepsaní občané České republiky

požadujeme,

aby byly nové Státní maturity, které jsou jednotné pro všechny střední školy, gymnázia či jiné instituce zakončující studium maturitou, zrušeny (viz. nový Školský zákon č. 561/2004, konkrétně §77 - 82). Vedou nás k tomu následující důvody:

  1. Stejné maturity pro všechny školy poškozují školy i studenty. Školy sice zatím mají možnost individuální výuky, ale to jen do chvíle, než přijdou komisaři, kteří rozdají všem školám stejný test. V tu chvíli není důležité, jestli se student ve škole naučil, to co ho baví a na co má talent. V konečném důsledku budou všechny školy učit to samé, aby jejich studenti uspěli při Státních maturitách. Na všech školách bude jednotná výuka, která nebude vyhovovat individuálním potřebám studentů.

  2. Studenti např. na středních školách technicky zaměřených by měli maturovat z fyziky a z matematiky. Nové Státní maturity umožňují maturovat buď z matematiky či z přírodovědného bloku, který se mimo jiné skládá i z biologie a chemie. Když opomeneme, že se student musí naučit i dva jiné předměty, pořád zbývá otázka, zda stát zaplatí nové učitele, poněvadž na některých technicky zaměřených školách by museli přijmout nové učitele např. na biologii.

  3. Velmi znevýhodňující je pro studenta fakt, že není možnost maturovat z více než jednoho cizího jazyka. V dnešní době, kdy ve většině zaměstnání požadují dva cizí jazyky, je toto krokem zpátky. Místo maturity budou v takovýchto firmách požadovat jiné zkoušky z cizího jazyka (státnice, FCE, ZD, DELF a další), které jsou ovšem placené. Zajímalo by nás, zda stát bude tyto zkoušky hradit, jelikož se jedná o nemalé částky.

Z výše uvedených důvodů považujeme tyto nově schválené maturity za naprosto nevhodné a nepřijatelné. V konečném důsledku by mohlo dojít k vážnému poškození prestiže školství v České republice. Kromě toho dojde také ke zploštění rozsahu a obsahu výuky, omezování kreativity a individuality studentů a v důsledku toho ke snížení a devalvaci úrovně středního vzdělání v celé populaci. Proto požadujeme zrušení těchto Státních maturit. Pokud se tak nestane, požadujeme možnost maturovat z více cizích jazyků, možnost maturovat z jednoho konkrétního předmětu (vč. předmětů, které nejsou běžné na všech školách) a ne ze směsi "ode všeho trochu". Také požadujeme, aby ve Státních maturitách nebyly žádné politicky zaměřené otázky. Nejlepším řešením je samozřejmě zrušení těchto maturit, které přednostně požadujeme.

Rovněž požadujeme informace o řešení, které z této petice Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyvodí.

Dne 21.5.2006 bude ukončen sběr podpisů pod tuto petici. Petice bude adresátům předána 24.5.2006.



dokument

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.