NÚOV: Systémový projekt UNIV rozšiřuje nabídku programů celoživotního vzdělávání a vyvíjí nový způsob uznávání kvalifikací

Monday, May 15, 2006 ·

Ministerstvo školství ve spolupráci s Národním ústavem odborného vzdělávání realizuje systémový projekt UNIV (Uznávání výsledků neformálního  vzdělávání a informálního učení), na jehož financování se podílí Evropský sociální fond. Díky tomuto projektu se během příštích let významně rozšíří nabídka celoživotního vzdělávání v České republice a zájemci najdou snadnější způsob uznávání kvalifikace, které získali jinde než při počátečním vzdělávání ve škole.

Počet dospělých, kteří se po ukončení školy dále vzdělávají, je v ČR nesrovnatelně nižší než ve „starších“ zemích EU. Podílí se na tom i fakt, že tu neexistuje ucelený systém kurzů celoživotního vzdělávání a donedávna chyběla i odpovídající legislativa. Zákon o uznávání kvalifikací v dalším vzdělávání byl teprve na začátku dubna schválen Parlamentem České republiky.

V rámci projektu UNIV vznikají v šesti krajích ČR sítě středních a vyšších odborných škol, které rozšíří svou výuku o vzdělávací programy pro dospělé. Obdobné sítě škol již existují v Libereckém a Moravskoslezském kraji, které se na projektu také podílejí.

Projekt se zpočátku zaměřil na to, aby byly zúčastněné školy dobře připraveny k poskytování dalšího vzdělávání a v současné době procházejí jejich učitelé prvními odbornými semináři. Jejich cílem je rozvinout takové profesní kompetence učitelů, které jim umožní kvalitně připravit programy pro dospělé. První záměry škol lze už dnes nalézt na www.univ.nuov.cz.

Modulově pojaté programy jsou vytvářeny vždy ve spolupráci se zaměstnavateli či úřady práce. Zahrnují především rekvalifikační kurzy, programy vzdělávání druhé šance, nabízeny budou také inovační či specializační programy stejně jako programy tzv. normativního vzdělávání (např. svářečské kurzy nebo kurzy pro elektrikáře dle vyhlášky 50/1978 Sb.).

Nový způsob uznávání

Rozšíření nabídky vzdělávacích programů pro dospělé samo o sobě nestačí, pokud neexistuje způsob jejich uznávání. Na to je zaměřena druhá část projektu UNIV, která probíhá ve školách Libereckého a Moravskoslezského kraje. Tady se v současnosti připravují postupy pro ověřování znalostí a dovedností, které člověk získal např. v různých kurzech, samostudiem, zájmovou činností či při práci.

Namísto několik let trvající docházky do školy by měl zájemce předstoupit před komisi, která ho přezkouší a zjistí jeho skutečnou úroveň. Použije k tomu tzv. hodnoticí standardy, které se tvoří ve spolupráci s projektem Národní soustavy kvalifikací. Zkoušený pak může rovnou získat certifikát o vyučení a v budoucnu také maturitu či diplom absolventa VOŠ. Nebo se alespoň doví, kam až ve svém oboru došel a co se má ještě doučit, aby kvalifikaci získal. Případně, zda jeho úroveň odpovídá nějaké dílčí kvalifikaci, kterou by mohl také využít v praxi.

Podstatně se tak usnadní situace lidem, kteří nepracují v oboru, v němž se vyučili, chtějí získat jiné zaměstnání (druhou šanci) nebo si doposud nemohli založit živnost právě kvůli scházející kvalifikaci.

Pilotní ověření procesu uznávání se uskuteční v roce 2007.

Další informace rády poskytnou:

PhDr. Jana Bydžovská, hlavní manažerka projektu, tel.: 724 652 223

Helena Marinková, PhD., obsahová manažerka projektu

Národní ústav odborného vzdělávání

Weilova 1271/6, Praha 10 – Hostivař

Telefon:274 862 251-6,

www.univ.nuov.cz



NÚOV

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.