NÚOV: Středoškolští studenti zakládají fiktivní firmy a zajišťují veškerý jejich provoz. Jde o netradiční způsob výuky, který naplňuje Komenského heslo „Škola hrou“.

Tuesday, May 16, 2006 ·

O fiktivní firmy se v České republice stará od roku 1992 Centrum fiktivních firem (CEFIF), které je dnes součástí Národního ústavu odborného vzdělávání. Fiktivní firmy zakládají žáci vyšších ročníků středních a vyšších škol s ekonomickým zaměřením. CEFIF je registruje, zprostředkovává komunikaci mezi nimi a simuluje pro ně činnosti živnostenského a finančního úřadu, obchodního rejstříku, zdravotní a sociální pojišťovny, banky a centrálního dodavatele.

Studenti musejí  provádět všechny úkony nutné k založení firmy a pro její provoz. Fiktivní firma má proto svého ředitele, vedoucího marketingu, designera, účetní atd. „Výuka ve fiktivní firmě opravdu naplňuje Komenského heslo Škola hrou,“ říká vedoucí Centra fiktivních firem při NÚOV Lukáš Hula. Jak jsou schopni firmu vést a reprezentovat, mohou žáci ukázat na Mezinárodním veletrhu studentských firem, který se každoročně koná na pražském výstavišti. Toho letošního se zúčastnilo 159 firem, z toho 65 zahraničních.

I když pedagogové činnost poněkud usměrňují, jsou to sami studenti, kteří vymýšlejí, s čím bude firma obchodovat nebo jaké služby bude nabízet, vytvářejí nabídkové katalogy či propagační letáčky, proplácejí mzdy zaměstnancům, starají se o účetnictví firmy a také o to, aby včas a správně platila daně i předepsaná pojištění. Na rozdíl od skutečného podniku fiktivní firma nic nevyrábí. Své „výrobky“ a finanční zdroje má pouze na papíře, ale to jí nebrání v tom, aby s nimi obchodovala s dalšími fiktivními subjekty na trhu, a to jak domácími tak i zahraničními.

Mezi fiktivními firmami figurují obchodníci se zabezpečovací technikou, cestovní kanceláře, kosmetické salony nebo také výrobci čokoládových dobrot. Zájemci si mohou založit konto například u Plzeňské první fiktivní banky, catering jim může zajistit firma Choutky, s.r.o. a heslem: „Každý měsíc bez rizika“ je může nalákat První pojišťovna, a.s.

Ke konci roku 2005 evidoval CEFIF 239 pracujících fiktivních firem na 86 školách (dalších 94 firem je v evidenci, ale momentálně nevyvíjí činnost). Nejčastěji si fiktivní firmy zřizují obchodní akademie. V řadě škol je tato nová metoda výuky součástí praktického vyučování a někteří učitelé vyjadřují názor, že by to mělo být povinně na všech středních školách s ekonomickým zaměřením, jako je to např. v sousedním Rakousku.

Jako důvod pedagogové uvádějí negativní zkušenosti s praxí v reálných firmách, kde žáci často dělají jen podřadné práce (třeba skládají balíky papíru či zametají) a k odborným činnostem nemají přístup. CEFIF se podle Lukáše Huly snaží, aby se počet fiktivních firem a zapojených škol rozšiřoval. „Nemělo by to ale být povinné. Jde o netradiční způsob výuky a k tomu je třeba skupina zapálených pedagogů. Ta těžko vznikne ve škole, které to bude přikázáno.“

Podle učitelů i samotných studentů je při práci ve firmě nejdůležitější, aby se naučili navzájem spolupracovat, dobře komunikovat a umět oslovit zákazníka - tedy také slušně vystupovat a výstižně mluvit o své firmě. Někteří studenti se už těší, že si po škole založí firmu podobnou té fiktivní.


SOU

SOŠ

OA

VOŠ

Celkem

Školy

1

33

48

4

86

Firmy

2

74

153

10

239

Podrobnější informace vám rádi poskytnou:

Lukáš Hula – hula@nuov.cz

Zoja Franklová – franklova.z@nuov.cz

Další údaje o školách a fiktivních firmách naleznete na www.nuov.cz.

Národní ústav odborného vzdělávání

Weilova 1271/6

Praha 10 – Hostivař

Telefon: 274 862 251-6



NÚOV

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.