MŠMT: Z Evropské unie získá Česká republika na vzdělávání a výzkum 40x více než doposud

Saturday, May 20, 2006 ·

V rámci čerpání prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie bude Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy řídit dva operační programy zaměřené na Vzdělávání a Výzkum.

Praha, 16. 05. 06 – Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy bude spravovat 15 % z celého příspěvku určeného pro ČR na léta 2007-2013, tj. 110 mld Kč. Po doplnění o prostředky státního rozpočtu tak bude činit celková částka 130 mld Kč. Česká republika tímto krokem vysílá jasný signál, že je připravena řešit složité otázky, jimiž kvalita a efektivita vzdělávání, výzkumu a vývoje bezesporu jsou. Do resortu vzdělávání tak bude ročně proudit 18x více prostředků ze strukturálních fondů EU než v současném programovacím období 2004-2006.

„Jsou to právě uvážené a vhodně nasměrované investice do vzdělávání a výzkumu, které nám otevřou dveře k trvale udržitelnému růstu a k tomu, abychom mohli těžit z těchto investic i dlouho po roce 2013, kdy pro nás financování z fondů EU skončí. Je neoddiskutovatelné, že investice do vzdělávání je investicí s dlouhodobě nejvyšší návratností,“ říká ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petra Buzková.

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost umožní využívat finanční prostředky z Evropského sociálního fondu (ESF) např. ze strany státní správy, krajů, měst a obcí, škol a školských zařízení, nestátních neziskových organizací, vědeckých a výzkumných institucí a dalších organizací působících ve vzdělávání. Svým zaměřením pokrývá zmíněný program koncept celoživotního učení a je zaměřen jak na modernizaci počátečního vzdělávání ve školách, tak na podporu a dostupnost dalšího vzdělávání pro ty, kteří pociťují potřebu a nutnost doplňovat si v průběhu profesní kariéry svoji dosavadní kvalifikaci. Operační program Výzkum a vývoj pro inovace pak bude rozdělovat prostředky z Evropského fondu regionálního rozvoje (ERDF). Budou z něj moci čerpat státní příspěvkové organizace, veřejné výzkumné instituce, vysoké školy, apod. Tento program bude zaměřen zejména na podporu a rozvoj vybavení institucí realizujících společně s podnikovou sférou výzkum aplikovatelný v praxi. Realizace obou programů je připravována v úzké spolupráci s ostatními resorty, kraji a sociálními partnery, zejména Svazem průmyslu a dopravy a Hospodářskou komorou.

Veškeré informace týkající se nových i stávajících operačních programů realizovaných MŠMT jsou zveřejněny na webových stránkách MŠMT www.msmt.cz v části Evropský sociální fond, případně Evropská unie a programy EU. Další konkrétní dotazy je pak možné zasílat na emailovou adresu opvzdelavani@msmt.cz.

Lubomíra Černá

Odbor vnějších vztahů a komunikace MŠMT

tel.: 257 193 768

e-mail:lubomira.cerna@msmt.cz


MŠMT

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.